Mainos
Mainos

Ranska keskellä lakkokaaosta – ammattiliitto uhkaa häiritä jalkapallon EM-kisoja

Ranskassa jatkuivat perjantaina jo päiviä kestäneet suurmielenosoitukset. 

Hallituksen työlakiuudistuksia vastustavat protestit ovat keränneet yli 100 000 ihmistä lakkoihin ja protesteihin. Mielenosoitukset ovat paisuneet suurimmiksi pariin vuosikymmeneen ja ajaneet maan arkielämän kaaokseen.  

Protestoijat ovat muun muassa estäneet polttoainekuljetuksia, mikä on aiheuttanut polttoainepulaa tuhansilla bensa-asemilla. 

Lakon takia kolmasosa maan bensa-asemista on jäänyt ilman polttoaineita ja asemille on kertynyt isoja jonoja. Maan lentoyhtiö Air France kehotti lentoyhtiöitä tankkaamaan koneensa ulkomailla bensapulan takia. 

Viimeisiä bensoja autoonsa Pariisissa tankannut Pierre Jata oli protestoijien puolella häiriöstä huolimatta. 

– Tämä on hallituksen syytä. Tuen protestoijia, vaikka olen ärsyyntynyt, sanoi Jata.

Ammattiliitto uhkaa häiritä EM-kisoja

Kiistelty lakiehdotus mahdollistaisi, että yritykset voisivat pidentää työaikoja ja irtisanoa ihmisiä nykyistä helpommin. Myös ylityökorvauksia laskettaisiin.  

Liittojen pelko on, että lakiuudistus antaa liikaa valtaa yrityksille ja lisää työttömyyttä. Ammattiliitot hermostuivat toukokuussa erityisesti sen jälkeen, kun sosialistihallitus hyväksytti työlain poikkeusmenettelyllä.   
Jo valmiiksi epäsuosittu hallitus on saanut maksaa nyt liikkeestä ison hinnan.  

Bensapulan lisäksi lakko on vaikuttanut muun muassa Ranskan sähkönsaantiin ja liikenteeseen, joissa molemmissa on ollut katkoksia.

Pariisilaisella Orbyn lentokentällä vain 15 prosenttia lennoista on päässyt laskeutumaan kentälle. Myös monia junavuoroja on peruttu.  

Torstaina mielenosoitukset poliisin ja mielenosoittajien välillä yltyivät väkivaltaiseksi ja poliisi käytti kyynelkaasua protestoijia vastaan.  
Hallituksella on kuitenkin edessä vielä isompi päänsärky. Ranskan suurin ammattiliitto on varoittanut, että se aikoo häiritä kesäkuussa pidettäviä jalkapallon EM-kisoja, jos hallitus ei peräänny uudistuksistaan. Liitot ovat uhanneet esimerkiksi pysäyttää metroliikenteen kisojen ajaksi. 

Ammattiliiton mukaan lakko voidaan kuitenkin lopettaa jo maanantaina, jos hallitus antaa periksi.

Lakiuudistus jakaa myös sosialistipuoluetta

Sosialistipuolueen pääministeri Manuel Valls on uhannut puskea lakiuudistuksen läpi vastuksesta huolimatta. Hän on haukkunut protestoijia vastuuttomiksi ja sanonut, että laki lisäisi työllisyyttä. 

Lakiehdotus on kuitenkin jakanut myös Vallsin omaa puoluetta kahtia. Talousministeri Michel Sapin on sanonut, että iso osa lakiehdotuksesta tulisi kirjoittaa uudelleen.  

Ammattiliitot ovat sanoneet, että ne eivät hyväksy muutoksia lakiin vaan haluavat niistä kokonaan eroon.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme