Mainos
Mainos

Ranskassa perättiin selityksiä pankkihuijaukseen

Societe' Generalella on kuitenkin paineita selittää, kuinka yksi työntekijä pystyi ohittamaan pankin sisäisen valvonnan järjestelmät ja toteuttamaan näin laajan petoksen.

Jättihuijaus ranskalaisessa Societe' Generale -pankissa on herättänyt vielä tänään laajaa keskustelua siitä, onko Euroopan johtavien pankkien valvonta riittävän hyvällä tasolla.

Presidentti Nicolas Sarkozy rauhoitteli tilannetta vakuuttamalla, ettei eilen paljastunut "laajamittainen sisäinen petos" aseta kyseenalaiseksi koko Ranskan pankkisektorin uskottavuutta, eikä sillä ole yhteyttä laajempaan kansainväliseen luottokriisiin.

Syylliseksi 4,9 miljardin euron suuruiseen petokseen on nimetty pankin 31-vuotias johdannaisvälittäjä Jertme Kerviel. Kyseessä on kaikkien aikojen suurin yhden henkilön tekemä pankkihuijaus.

Societe' Generalella on kuitenkin paineita selittää, kuinka yksi työntekijä pystyi ohittamaan pankin sisäisen valvonnan järjestelmät ja toteuttamaan näin laajan petoksen.

Societe' Generale on Ranskan toiseksi suurin pankki. Se kertoi jo eilen keränneensä 5,5 miljoonan euron edestä lisärahoitusta selvitäkseen kriisistä. Asiantuntijoiden mukaan pankki on kriisin vuoksi kuitenkin vaarassa kaatua esimerkiksi arkkivihollisensa BNP Paribasin syliin.

Tänään sijoittajien usko Societe' Generaleen tuntui hieman elpyneen, sillä pankin osake oli parin prosentin nousussa. Koko tammikuun aikana se on heikentynyt parikymmentä prosenttia, sillä huhut isoista luottotappioista painoivat kurssia alaspäin jo ennen huijauksen paljastumista.

31-vuotiaan Kervielin olinpaikka ei ollut tänään tiedossa. Hänen edustajakseen ilmoittautuneen lakimiehen mukaan mies ei kuitenkaan ollut paennut maasta, vaan oli jutun tutkijoiden käytettävissä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme