Mainos
Mainos

Ranskassa puhkesi lintuinfluenssaepidemia

Itäranskalaisella kalkkunatilalla todettiin tänään lintuinfluenssan H5-muotoa. Iltaan mennessä ei vielä oltu saatu varmuutta siitä, onko kyseessä vaarallinen H5N1 virustyyppi.

Ranska on ollut tänään hälytystilassa, kun lintuinfluenssan esiintyminen vahvistettiin ensi kertaa siipikarjassa EU:n sisällä. Itäranskalaisella kalkkunatilalla todettiin lintuinfluenssan H5-muotoa. Jatkotutkimukset siitä, oliko kyseessä vaarallinen H5N1-muoto olivat illalla yhä kesken.

- Tiedän, että virus on H5-muotoa, joka on hyvin tarttuvaa, sanoi maatalousministeri Dominique Bussereau Ranskan televisiossa.

Tuhannet kalkkunat ovat kuolleet tilalla. Jos lintujen todetaan saaneen H5N1-virustartunnan, kyseessä olisi ensimmäinen kerta kun tauti olisi tarttunut tarhattuihin lintuihin EU:ssa. Vielä illalla oli epäselvää, kuinka sisätiloissa olleet linnut ovat tartunnan saaneet.

Pääministeri Dominique de Villepin vakuutti, että hallitus on valmistautunut mahdollisen epidemian puhkeamiseen. Villepin kuitenkin sanoi, että jahka lopulliset tulokset tulevat, hallitus pohtii mahdollisia lisätoimenpiteitä.

Myös Saksassa oltiin varuillaan, kun lintuinfluenssan kerrottiin levinneen myös maan eteläosaan. Constancejärveltä Saksan ja Sveitsin rajalta löydettiin tautiin kuollut sorsa. Sitä, onko virus vaarallista tyyppiä, ei vielä tiedetty.

Pohjois-Saksassa tauti jatkoi leviämistä uusille alueille, kun kaksi kuollutta sorsaa löytyi Schleswig-Holsteinin osavaltiosta.

Suomessa uskotaan hygieniatoimenpiteiden riittävyyteen

Suomessa luotetaan siipikarjatilojen tällä hetkellä käyttämiin hygieniatoimenpiteisiin keinoina torjua lintuinfluenssaa.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan olennaisen tärkeää on se, että haittaeläinten pääsy siipikarjan luo estetään. Myös juomaveden ja rehun puhtaudesta tulee huolehtia. Varotoimenpiteenä tilat velvoitetaan pitämään siipikarja sisätiloissa maaliskuun alusta alkaen aina toukokuun loppuun asti.

Siipikarjan rokottamiseen Suomessa suhtaudutaan varauksella.

(MTV3-Reuters)

(Kymmenen uutiset 24.02.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme