Mainos
Mainos

Raportti: BBC-juontaja Savile sai hyväksikäyttää rauhassa tähteytensä vuoksi

Satoja lapsia vuosia hyväksikäyttänyttä BBC-juontajaa Jimmy Savilea suojasi yhtiössä vallinnut kunnioituksen kulttuuri tähtiä kohtaan. Asia ilmenee tänään julkaistusta raportista Savilen seksuaalirikoksista.

Raportin kirjoittajan, entisen korkeimman oikeuden tuomarin Janet Smithin mukaan yhtiössä kunnioitettiin tähtiä ja pelättiin, että tähden tielle asettuminen saattoi tarkoittaa potkuja. Hän lisäsi, että sama pelon kulttuuri vallitsee vieläkin, ja työntekijöiden on vaikeaa nostaa esiin asioita, jotka voisivat heiluttaa venettä.

Smith aloitti tutkimuksen BBC:n pyynnöstä vuonna 2012. Hänen tehtävänään oli tarkastella yhtiön kulttuuria ja toimintatapoja vuosina, jolloin Savile oli yhtiön palveluksessa. 

Smithin mukaan ei ole näyttöä siitä, että BBC yhtiönä olisi tiennyt Savilen sopimattomasta seksuaalisesta käytöksestä liittyen hänen työhönsä yhtiössä. BBC:n hallintoelimen BBC Trustin puheenjohtaja Rona Fairhead myönsi kuitenkin, että yhtiö on "katsonut asioita läpi sormien siinä kohtaa, kun sen olisi pitänyt näyttää valoa".

BBC:n mukaan raportti kertoo, että Savilella oli 72 uhria BBC:n tiloissa. Kahdeksassa tapauksista kyse oli raiskauksista, yksi oli raiskauksen yritys ja loput olivat seksuaalista ahdistelua. Teoista suurin osa on tapahtunut 1970-luvulla ja ne liittyivät Savilen työhön Top of the Pops -ohjelmassa.

Savilen nuorin uhri oli raportin mukaan vain kahdeksan vuotta vanha.

Savile oli Britannian suosituimpia tv-juontajia 1970-80-luvuilla. Hän kuoli 84-vuotiaana vuonna 2011. Hyväksikäyttöepäilyt tulivat julkisuuteen vasta hänen kuolemansa jälkeen, ja yhteensä niitä epäillään olleen satoja.

Savilen lisäksi myös muita samoina vuosikymmeninä tunnetuksi tulleita brittitähtiä on epäilty seksuaalisista hyväksikäytöistä. Suomessakin tunnettu, Elämäni eläimet -ohjelman juontajana tunnettu Rolf Harris tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankilaan vuonna 2014 lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Glamrokkari Gary Glitter puolestaan passitettiin vankilaan viime vuonna 16 vuodeksi kolmen nuoren tytön hyväksikäytöstä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme