Mainos
Mainos

Raportti: Vartijat pahoinpitelevät vankeja kuoliaaksi New Yorkissa

Tuoreen raportin mukaan New Yorkissa sijatsevassa Rikers Islandin vankilassa vallitsee väkivallan kulttuuri, jossa vartijat pahoinpitelevät vankeja säännöllisesti. Osa menehtyy saamiinsa vammoihin.

 Yhdysvaltain oikeusministeriön vuosien 2011-13 ajalta tekemän tutkimuksen mukaan erityisen paha tilanne on nuorilla, joista monet elävät jatkuvassa väkivallan pelossa.  Jopa 44 prosenttia nuorista on vankilassa ollessaan  joutunut vartijoiden väkivallan uhriksi. Raportin mukaan vartijat eivät ole käyttäneet väkivaltaa niinkään järjestyksen ylläpitoon, vaan aiheuttaakseen pelkoa, kipua ja vammoja.

- Vankeja pahoinpidellään rangaistukseksi, joskus jopa kostoksi, esimerkiksi epäkunnioittavasta käytöksestä, oikeusministeriön 79-sivuinen raportti kuvailee.

Raportin mukaanvVartijat käyttävät sopimattoman paljon voimaa jopa silloin, kun vangit eivät mitenkään uhkaa henkilökunnan turvallisuutta tai vangit eivät vain tottele. Vartijat lyövät vankeja, vaikka he olisivat jo hallinnassa ja rauhoittuneet.

Vartijoille ei rangaistuksia

Rikers Islandin vankilasaari sijaitsee Manhattanin itäpuolella, Queensin ja Bronxin välissä. Saaren vankilakompleksi on yksi maailman suurimmista.

Vankeja Rikersilla on lähes 12 000 ja alue työllistää noin 9 000 vanginvartijaa. Vankiloita on yhteensä 10 ja niistä jokaisessa on niin sanottuja lyhytaikaisvankeja: henkilöitä, jotka odottavat oikeudenkäyntiä tai henkilöitä, jotka odottavat siirtoa toiseen laitokseen.

Rikers Islandin väkivaltatilastot ovat puhuttaneet aiemminkin, mutta tilanteesta ei ole tätä ennen saatu kattavaa kuvaa, eikä henkilökunta ole ennen oikeusministeriön väliintuloa ollut halukas luovuttamaan esimerkiksi todistusmateriaalia. Oikeusministeriön mukaan yksi ongelmista on ollut sekin, että vartijoita ei ole rangaistu teoista.

Erityisen koville ovat vuosien varrella joutuneet Rikers Islandille lähetetyt nuoret, joista yli 50 prosenttia kärsii viranomaisten mukaan mielenterveysongelmista.

Kyseiset nuoret passitetaan usein samantien eristysselleihin, joissa heitä pidetään jopa kaksi kuukautta yhtäjaksoisesti ilman asianmukaista hoitoa.

Sairaudet jäävät hoitamatta

Raportissa kuvaillaan useita tilanteita, joissa esimerkiksi kielenkäytöstä rangaistut nuoret on laitettu käsirautoihin ja sen jälkeen pahoinpidelty.

-Tyttöystävä vieraili vanki D:n luona. Vierailun jälkeen vartija käski D:tä riisutumaan, kyykistymään ja yskimään. D huomautti asiasta ivallisesti, mutta toimi käskyjen mukaisesti.  Useat vartijat löivät ja potkivat D:tä rintaan, kasvoihin ja päähän. Vartijat pitivät tauon ja jatkoivat potkimista. Tilanne päättyi vasta, kun yksi vartijoista uskoi D:n kuolleen, raportti kuvailee.

Paljon julkisuutta on saanut myös 19-vuotiaan Andy Henriquezin tapaus. Eristysselliin asutettu Henriquez kuoli huhtikuussa 2013 kärsittyään rintakivuista ja hengitysvaikeuksista yli vuoden ajan. Päivää ennen kuolemaansa Henriquez oli saanut paikalle pyytämänsä lääkärin, joka hoiti rintakipua lihasrelaksanttivoiteella. Lääkäri pyysi vartijoita tarkistamaan miehen kunnon 15 minuutin välein. Toiset vangit kuvailivat viranomaisille, kuinka Henriquez kuiski apua sellistään myöhään yöhön.

-Vartijat eivät välittäneet. He huudahtivat, että hei, vastahan täällä kävi lääkäri, yksi vangeista kertoi viranomaiskuulusteluissa.

Ruumiinavaus paljasti Henriquezin kuolinsyyksi revenneen aortan.

Potkuja vankilan johdolle 

Oikeusministeriö esitteli vaatimuksensa Rikers Islandin johdolle sekä New Yorkin pormestari Bill de Blasiolle viime viikolla.

Ensimmäisenä sai lähteä vankilakompleksiin kohdistuvista tutkimuksista vastaava johtaja Florence Finkle. Oikeusministeriötä edustava syyttäjä Preet Bharara on vaatinut myös perusteellisempaa selvitystä vankilan tapahtumista, vangeista sekä väkivaltaisista välikohtauksista. Sen seurauksena New Yorkin kaupunginvaltuusto hyväksyi viime torstaina lain, jonka mukaan Rikers Islandin eristyssellien vangeista sekä heidän voinnistaan on kirjattava raportteja säännöllisesti.

Bhararan mukaan tutkinnassa on nyt sekin, kuinka pahoinpitelyihin jo syyllistyneitä vartijoita saadaan asianmukaisesti rangaistua. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme