Mainos
Mainos

Raportti: Yhdysvallat kiduttaa vankeja Afganistanissa

Haastateltujen vankien mukaan heitä pidettiin pimeydessä, janossa ja nälässä sekä usein tuskallisesti kahlittuina seinään. Yhdysvallat ei päästä ihmisoikeusjärjestöjen edustajia pidätyskeskuksiin.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin raportin mukaan Yhdysvalloilla on Afganistanin pääkaupungin Kabulin lähellä salainen vankila, jossa on kidutettu terrorismista epäiltyjä vankeja ainakin vuosina 2002-2004.

Raportin tiedot perustuvat kahdeksan vangin kertomuksiin. Heidän mukaansa vankeja pidettiin pimeydessä, janossa ja nälässä sekä usein tuskallisesti kahlittuina seinään. Heidät myös altistettiin kovaääniselle rap- ja heavy metal- musiikille viikkokausien ajan.

Vankien mukaan vartijat ja kuulustelijat eivät käyttäneet univormuja, mikä saattaa järjestön mukaan viitata siihen, että he olisivat olleet keskustiedustelupalvelu CIA:n leivissä. Kuulustelijoilla oli raportin mukaan tapana pahoinpidellä kuulusteltaviaan.

Human Rights Watch sai tiedon vankien kertomuksista näiden asianajajilta. Yhdysvallat ei päästä ihmisoikeusjärjestöjen edustajia Guantanamon tukikohtaan tai muihin ulkomailla oleviin pidätyskeskuksiin.

-Yhdysvaltain hallituksen on annettava lisää tietoa Kabulin pimeästä vankilasta, järjestön terrorismitutkija John Sifton vaati.

-Ketään, syytetään heitä sitten mistä tahans rikoksesta, ei tulisi pitää salaisissa vankiloissa tai kiduttaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme