Mainos
Mainos

Raskasmetalleja pääsi taas Tiszaan

Kovia kokeneeseen Tonavaan valui tänään jo kolmatta kertaa puolentoista kuukauden aikana myrkkyjätteitä Romaniasta.

Jätevesi on jälleen peräisin romanialaisesta Novatin kaivoksesta Baia Borsan kaupungissa. Kaivosyhtiö myönsi tänään, että noin 150 kuutiota sinkkiä, lyijyä ja kuparia sisältävää myrkkyjätettä pääsi valumaan Tiszajokeen, joka on Tonavan laajin sivujoki.

Unkarin ympäristöministeri Pal Pepo vaati onnettomuuden jälkeen välittömästi koolle "erityiskokousta" Romanian ja Ukrainan kanssa keskustellakseen onnettomuuksista. Pepo vaati myös länsimaita "tarttumaan kaikkiin käytettävissä oleviin keinoihin Romaniaa vastaan joen enemmän saastumisen ehkäisemiseksi" puhuessaan Unkarin pohjoisosassa sijaitsevassa Vasarosnamenin kaupungissa.

Novatin kaivoksen tiedottajan mukaan jäiden ja sulamisvesien valuminen jäteveden säilytysaltaaseen sai sen tulvimaan ja vesi pääsi valumaan jokeen. Kaivoksesta valui viimeksi viikko sitten noin 20 000 tonnia jätettä Tiszaan.
(STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme