Mainos
Mainos

Raskaudenaikainen tupakointi lisää riskiä lasten psykoottisuuteen

Raskaudenaikainen tupakointi nostaa riskiä lapsen psykoottiselle oireilulle.

Brittitutkimuksen mukaan psykoottisen oireilun riski nousee niillä lapsilla teini-iässä, joiden äiti on tupakoinut raskauden aikana.

Neljän brittiyliopiston tutkimukseen osallistui yli 6000 12 -vuotiasta lasta. Tutkijat kysyivät heiltä psykoottisuuteen liittyvistä oireista, kuten hallusinaatioista ja harhoista. Noin 19 prosentilla tutkituista äiti oli tupakoinut ollessaan raskaana.

Tutkittavista 11 prosentilla uskottiin tai havaittiin olevan psykoosin oireita.

Tutkimusta johtanut psykiatri Stanley Zammit Cardiffin lääketieteellisestä yliopistosta kertoo, että mitä enemmän äidit tupakoivat, sitä suuremmalla todennäköisyydellä heidän lapsillaan oli psykoottisia oireita.

- Arvioimme, että noin 20 prosenttia murrosikäisistä nuorista tässä kohortissa ei olisi altistunut psykoottisille oireille, jollei heidän äitinsä olisi tupakoinut.

Yhteys tupakoinnin ja psykoottisten oireiden välillä on yhä epäselvä. Tutkijat arvioivat, että sikiön altistuminen tupakalla kohdussa vaikuttaa lapsen impulsiivisuuteen, huomiokykyyn ja oppimiseen. Tutkijoiden mukaan tupakan vaikutusta sikiön aivoihin tulisikin tutkia edelleen.

Tutkijat havaitsivat myös alkoholinkäytön raskauden aikana lisäävän riskiä psykoottisiin oireisiin. Riski kuitenkin lisääntyi vasta, jos äiti nautti viikoittain enemmän kuin 21 annosta alkoholia.

Aiemmat tutkimukset ovat jo osoittaneet, että raskaudenaikainen tupakointi voi vahingoittaa sikiötä. Tupakointi nosta riskiä lasten alhaiseen syntymäpainoon sekä lisää kätkytkuoleman mahdollisuutta.

Tutkimustuloksista huolimatta Britanniassa 15 -20 prosenttia äideistä tupakoi raskauden aikana.

(MTV3 - Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme