Mainos
Mainos

Reuters: Venäjän avustusrekat palasivat Ukrainasta

Venäjän Itä-Ukrainaan lähettämät avustusrekat ovat palanneet takaisin Venäjälle, kertovat Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailijat.

Venäjän ulkoministeriö vahvistaa, että saattue on palannut Ukrainasta.   

Venäjä lähetti eilen Itä-Ukrainaan avustussaattueen, jonka koosta on liikkunut vaihtelevia tietoja. Etyjin tarkkailijat ovat laskeneet, että rekkoja oli yli 220.

Ukrainan johto vastusti avustussaattuetta voimakkaasti ja nimesi sen suoraksi hyökkäykseksi maahan.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Saksan liittokansleri Angela Merkel varoittavat, että Venäjän toiminta kärjistää vaarallisesti Ukrainan kriisiä. He mainitsevat erityisesti Venäjän sotilaallisen läsnäolon ja Ukrainaan suunnatut pommitukset.  
Valkoisen talon mukaan Obama ja Merkel olivat sitä mieltä, että Venäjän lähettämä rekkasaattue Itä-Ukrainaan ilman Ukrainan lupaa rikkoo maan itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta.

YK:n turvaneuvosto yhtyi Obaman ja Merkelin huoleen ja sanoi Venäjän toimien johtavan kriisin kärjistymiseen. Obaman ja Merkelin mielestä Venäjän on poistettava rekkasaattueensa Ukrainan alueelta, hyväksyttävä aiemmin sovitut ehdot Ukrainan ja Punaisen ristin kanssa humanitäärisestä avustussaattueesta ja liennytettävä tilannetta.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja kommentoi rekkasaattuetta Facebookissa eilen illalla. Tuomioja sanoi, että Ukrainan johdon vetoomusta avustussaattueen palauttamiseksi on kunnioitettava ja kuorma on saatettava Punaisen Ristin valvontaan. Tuomioja muistutti, että diplomaattisia ponnistuksia kriisin ratkaisemiseksi on jatkettava.

Angela Merkel matkustaa tänään Kiovaan neuvottelemaan kriisistä. Merkel on sanonut, että hänen matkansa merkittävin tavoite on pitävän aselevon saavuttaminen.

Ulkoministeriön mukaan Venäjä jatkaa avustusoperaatiotaan Itä-Ukrainassa yhteistyössä kansainvälisen Punaisen Ristin kanssa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme