Mainos
Mainos

Reuters: Iran tuottanut erän plutoniumia

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Iran on myöntänyt tuottaneensa pienen erän plutoniumia ja perustaneensa salaiseen uraanin rikastamislaitoksen.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan Iran on myöntänyt tuottaneensa pienen erän plutoniumia. Asia selviää uutistoimisto Reutersin hankkimasta salaisesta raportista.

Reutersin tietojen mukaan Iran myös tunnusti tehneensä rajoitetun määrän testejä uraanilla vuosina 1999 ja 2002. Lisäksi raportissa kerrottiin, että Iran on myöntänyt perustaneensa salaisen uraanin rikastamislaitoksen.
Raportin mukaan järjestö ei ole löytänyt mitään näyttöä siitä, että Iran yrittäisi kehitellä ydinaseita. IAEA kuitenkin huomautti, ettei se myöskään voi vielä sanoa Iranin ydinohjelman tähtäävän vain rauhanomaiseen tarkoitukseen.

Iran lupasi lopettaa uraanin rikastamisen

Iranin kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Hassan Rohani ehätti eilen kertomaan, että Iran lopettaa toistaiseksi uraanin rikastamisen ydinlaitoksissaan.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on vaatinut Irania keskeyttämään rikastamisen, jotta huolet Iranin mahdollisesta ydinaseohjelmasta hälvenisivät.

Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin tavannut Rohani kertoi myös Venäjän luvanneen saattaa loppuun Iranin ensimmäisen ydinvoimalan rakennustyöt Bushererissä.

Osapuolet aikovat lisäksi aloittaa neuvottelut toisen ydinvoimalan rakentamisesta. Venäjä on lykännyt ydinvoimalahankkeen toteutusta useasti muun muassa Yhdysvaltain ja Israelin esittämien huolenaiheiden takia.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme