Mainos
Mainos

Reuters: Mugabe erosi saatuaan syytesuojan ja turvatakuut

Zimbabwen presidentin tehtävät jättäneelle Robert Mugabelle luvattiin syytesuoja ja turvatakuut vastineeksi erosta, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Mugabea lähellä olevien lähteiden mukaan Zimbabween jääminen oli entiselle presidentille avainkysymys neuvotteluissa vallasta luopumisesta.

– Tämä oli hänelle hyvin tunteellinen asia, johon hän suhtautui hyvin voimakastahtoisesti, kertoi Reutersin haastattelema hallitusta lähellä oleva lähde, jolla ei kuitenkaan ole virallisia valtuuksia kommentoida Mugaben erosopimusta.

Hallituslähteen mukaan 93-vuotias Mugabe oli kertonut neuvottelijoille, että hän haluaa kuolla Zimbabwessa eikä hänellä ole suunnitelmia elää maanpaossa.

Mugabe ilmoitti erostaan tiistaina. 

Mnangagwa luvanut työpaikkoja 

Mugaben aiemmin syrjäyttämän varapresidentti Emmerson Mnangagwan on määrä vannoa presidentin virkavalansa huomenna.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF patistaa Mnangagwaa aloittamaan talousuudistukset Zimbabwessa mitä pikimmiten, jotta se voisi hakea kansainvälistä taloudellista tukea, kertoo BBC. 

Valtion menot ja ulkomaanvelka ovat liian korkeita ja Zimbabwe tarvitsee rakenteellista uudistusta, sanoo IMF:n Zimbabwen-johtaja Gene Leon.

Mnangagwa on luvannut zimbabwelaisille kasvua maan talouteen ja työpaikkojen määrään.

Zimbabwen talous kriisiytyi 2000-luvun alussa, kun Mugaben hallitus alkoi ottaa väkivalloin haltuunsa valkoihoisten omistamia suurtiloja ja vienti romahti. Sittemmin maan talous on kutistunut puolella.

Vuonna 2009 maa luopui omasta valuutastaan, Zimbabwen dollarista, hyperinflaation vuoksi.

Viimeisin Zimbabwessa painettu raha on 100 miljardin dollarin seteli.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme