Mainos
Mainos

Rintaruokinnan pituus vaikuttaa lapsen älykkyyteen

Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan alle kolme kuukautta imetetyt lapset jäävät älyllisessä kehityksessä jälkeen yli kuusi kuukautta imetettyihin verrattuna.

Lapsen älykkyys saattaa kärsiä jos vauvaa imetetään alle kolme kuukautta syntymän jälkeen, kertoo tuore pohjoismainen tutkimus.

Norjalais- ja tanskalaistutkijat tarkastelivat kaikkiaan noin 350 lapsen älyllisiä ja motorisia taitoja 13 kuukauden iässä. Tutkimus toistettiin, kun lapset olivat täyttäneet viisi vuotta.

Tutkimus osoitti, että lapset, joita oli rintaruokittu alle kolmen kuukauden ajan, jäivät älyllisessä kehityksessä alle keskiverron, kun taas ne, joita oli imetetty yli kuuden kuukauden ikäisiksi, olivat älyllisesti kehittyneempiä. Motoriikkaan rintaruokinnan pituudella ei sen sijaan näyttänyt olevan vaikutusta.

Pitkään imettäminen näyttää edesauttavan lapsen kognitiivista kehittymistä, Torstein Vikin johtama tutkimusryhmä toteaa raportissaan. Tutkijat arvelevat, että niin äidinmaidon rasvahapoilla ja muilla ravintoaineilla kuin imettämisen intiimiydelläkin on vaikutusta lapsen henkiseen kehitykseen.

Tutkimustulokset julkaistiin eilen Archives of Disease in Childhood -nimisessä brittilehdessä. Tutkimukseen osallistuneet ruotsalais- ja norjalaislapset valittiin satunnaisesti. Tutkimuksessa pyrittiin huomioimaan tuloksia mahdollisesti vääristävät tekijät kuten äidin ikä, älykkyys, koulutus ja tupakointitavat.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme