Mainos
Mainos

Rion karnevaalit: Paljasta pintaa, höyheniä, kimallusta – ja julma murha

Rio de Janeiron karnevaalit olivat jälleen kerran täynnä kimallusta, paljasta pintaa ja tanssin huumaa.

Virallinen karnevaaliohjelma alkoi 13. helmikuuta ja päättyi eilen. Karnevaalien aikaan kaupungissa järjestettiin yli 450 katujuhlaa tai kulkuetta.  Juhlintaa kaupungissa riittää kuitenkin vielä virallisen karnevaalin päätyttyäkin.

-Rion karnevaaleja vietetään virallisesti perjantaista laskiaistiistaihin, mutta juhlinta on alkanut jo aiemmin ja jatkuu vielä laskiaisen jälkeen.

-Karnevaalien tunnetuin osa ovat sambakoulujen väliset kilpailut, joita käydään neljänä yönä. Perjantai- ja lauantaiyönä kilpailivat alemman sarjan koulut. Sunnuntai- ja maanantaiyönä osaamistaan näyttivät mestaruussarjan koulut. Voittajien paraati järjestetään viikko karnevaalien jälkeen.

-Kilpailujen lisäksi karnevaalien aikana järjestetään paljon muutakin ohjelmaa, esimerkiksi karnevaalitanssiaisia ja ilmaiskonsertteja. Eniten ihmisiä keräävät ilmaiset katukulkueet ja -juhlat.

-Karnevaalit houkuttelevat Rioon satojatuhansia ulkomaisia ja kotimaisia turisteja.

-Karnevaaleja järjestetään useissa muissakin katolisissa maissa ja monissa Brasilian kaupungeissa. Rion lisäksi tunnettuja ovat esimerkiksi Salvadorin, Recifen ja Olindan karnevaalit.

Lähde: STT 

Synkkä tausta kimalluksen alla

Muutamaa viikkoa ennen karnevaalien alkua Rio paljasti kuitenkin myös synkän puolensa, kun kuuluisaan Beija-Flor-sambaryhmään kuulunut tanssija murhattiin julmasti.

Tammikuun lopulla murhattu tanssija oli 25-vuotias transvestiitti Claudio da Silva, joka tanssiryhmässä tunnettiin naisena nimellä Piu. Piu oli usein vitsaillut voitokkaan sambaryhmän rumpunaiselle vievänsä tämän paikan ryhmän kuningattarena.

Piun puheet eivät kuitenkaan päässeet kuitenkaan koskaan toteutumaan, sillä tämän ruumis löydettiin 23. tammikuuta. Ruumiissa oli merkkejä kidutuksesta, kertoo The Guardian.

Tanssijattaren murhan syytä ei ole toistaiseksi saatu varmuudella selville. Murha on liitetty Brasiliassa vallitsevaan homo- ja transfobiaan, mutta se on nostanut myös esiin karnevaalien kimaltavan pinnan alla piileksivän rikollismaailman. 

Ensimmäiset hälytyskellot soivat, kun Piu ei ilmestynyt tanssitreeneihin tammikuun puolivälin tienoilla – normaalisti tämä ei jättänyt yhtäkään treeniä väliin. Seuraavana päivänä nettiin ilmestyi järkyttävä video, jossa Piuta kidutettiin kuoleman partaalla Morro da Minan favelan alueella. Da Silvalta kyseltiin videossa, mitä hän oikein siellä teki. Videon nähtyään Da Silvan omaiset lähtivät hädissään etsimään tätä Morro da Minan alueelta. He löysivät Piun kuolleena, pahoinpideltynä, useita kertoja ammuttuna.

Beja-Flor tanssiryhmä omisti viimeisen harjoituksensa ennen karnevaaleja Piulle, useat ryhmän jäsenistä kantoivat käsivarsissaan myös mustaa nauhaa tämän muistoksi.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme