Mainos
Mainos

Romaniassa otettiin käyttöön Naton ohjuskilpi – Venäjä nyrpeänä

Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato ottivat torstaina juhlallisesti käyttöön Euroopan ohjuspuolustusjärjestelmän tukikohdan Romanian Deveselussa. Samanlaista tukikohtaa ryhdytään pian rakentamaan myös Puolaan.

Nato sanoo, että ohjuskilpi on suoja esimerkiksi Iranista Eurooppaan tähdätyille ohjuksille. Venäjä reagoi tapahtumaan odotetun nyrpeästi. Kremlin tiedottajan mukaan Naton ohjuspuolustus vaarantaa Venäjän turvallisuuden. Nato vakuuttaa ettei näin ole.

Järjestelmään kuuluu lisäksi neljä torjuntaohjuksin varustettua amerikkalaista sotalaivaa. Ohjuspuolustuksen tavoitteena on torjua lyhyen ja keskimatkan ohjusten uhkaa erityisesti Lähi-idän suunnalta. Jos Eurooppaa kohti tulee ohjus, se havaitaan tutka-asemilla ja satelliiteilla, ja se päästään tuhoamaan. Romanian tukikohta on nyt valmis ja Puolan rakennustyöt alkamassa.

romania nato ohjuskilpi grafiikka ohjusjärjestelmä

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg muistutti, ettei ohjuspuolustusasemien määrä tai sijainti anna mahdollisuuksia torjua Venäjän mannertenvälisiä ohjuksia.

– Romanian ja Puolan tukikohtia ei ole suunnattu Venäjää vastaan, Stoltenberg vakuutti Romanian tukikohdan avajaisissa.

Kreml sanoi tänään, että nämä ovat uhka turvallisuudelle. Moskovalaistutkija on vieläkin suorempi.

– Tämä on ensi-iskun mestauksen tukikohta ja se on Romaniassa periaatteessa Putinin tuhoamiseksi, itsenäinen sotavoimatutkija Pavel Felgenghauer totesi.


Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot