Mainos
Mainos

Roomasta löytynyt Embla ei puhu perheelleenkään – Suomalaisisä: Olen täällä niin kauan kuin tarvitsee

Roomalaisen hotellihuoneessa puhelimeen vastaa väsyneen, mutta päättäväisen kuuloinen mies. Ruotsinsuomalainen Tahvo Jauhojärvi on matkustanut Italiaan selvittääkseen, mitä hänen tyttärelleen on tapahtunut. 

Paluulipun ostamiseen ei ole vielä kiirettä. 

– Olen täällä niin kauan kuin täällä kestää. Toiveena on saada tyttö kotiin, milloin se sitten tapahtuukaan, Jauhojärvi kertoo MTV Uutisille.

Isä bongasi kuvan brittilehdestä

21-vuotias Embla löydettiin harhailemasta Rooman kaduilta. Hän nousi kansainväliseen tietoisuuteen sen jälkeen, kun hän oli esiintynyt italialaisessa Chi L'hai visto? -ohjelmassa (suomeksi Kuka on nähnyt hänet?) viime viikolla.

Ohjelman kautta ainoastaan englantia puhuva, Mariaksi nimetty tyttö huomattiin myös ulkomaisissa tiedotusvälineissä, ja muun muassa sosiaalisessa mediassa alettiin nopeasti yhdistää tyttöä useisiin tunnettuihin kadonneisiin.

Monet näkivät tytössä yhdennäköisyyttä yhdeksän vuotta sitten kadonneen Madeleine McCannin kanssa, ja myös suuret brittilehdet kiinnostuivat tytöstä.

Myöhemmin tyttö osoittautui ruotsalaiseksi Emblaksi. Tytön ruotsinsuomalainen isä Tahvo Jauhojärvi tunnisti tyttärensä kuvan brittilehdistä ja matkusti Roomaan etsimään tätä.

Se, miten kielikurssille Italiaan lähtenyt tyttö päätyi Rooman kaduille, on epäselvää.

Viikolla Italiaan matkusti muitakin Emblan perheenjäseniä, mutta he ovat lähteneet nyt kotiin. Elämän on jatkuttava, sillä mitään tietoa tai arviota siitä, milloin Emblan saisi kotiin, ei kukaan voi antaa.

– Siinä kestää varmasti aikaa, ja kauan. Olen nähnyt tytärtäni nyt loppuviikonkin aikana, mutta tilanne ei ole muuttunut miksikään. 

Embla on isän mukaan tällä hetkellä sairaalahoidossa. Hänet on saatu pestyä, ruokittua ja vaatetettua, mutta muuta lääkärit eivät vielä tiedä tai kerro.

Perheelleen tyttö ei ole vielä puhunut sanaakaan. Tytön silmälasit ovat kateissa, joten isä epäilee, ettei hän näe kunnolla. Tuttuihin ääniin hän kyllä reagoi – mutta ei vastannut perheenjäsenten tervehdykseenkään.

Se, mikä tuo lohtua, on tieto siitä, että tyttö on turvassa. Hoidossa, kylläisenä, puhtaana ja että hän saa nukkua nyt sängyssä, lämpimässä.

– Täällä on öisin kyllä melkoisen kylmää. Vettä tulee oikein kunnolla. Isänä miettii, miten tytär on pärjännyt. 

Roomassa isän aikaa on vienyt myös kierrokset paikoissa, jossa tytär nähtiin viime kuukausien aikaan. Hän on tavannut useita ihmisiä, jotka olivat yrittäneet auttaa tyttöä. 

– Tyttö ei kuitenkaan suostunut ottamaan apua vastaan. Hän puhuu sujuvaa italiaa ja englantia, mutta hankalan tilanteen edessä hän on heittäytynyt puhumattomaksi ja kadonnut paikalta. Näin minulle on kerrottu. 

Ruokaa eräs ravintola kuitenkin antoi Emblalle lähes päivittäin. Eräs urheiluliike puolestaan antoi hänelle kunnon peiton, jotta yöt olisivat hieman lämpimämpiä. Sitä ennen hän nukkui pitkän ajan ulkona vain skootterin suojapeite päällään. 

– Heitä olen kiertänyt kiittämässä. Olen kuullut tarinoita kuukausien ajalta ja voin vain ihmetellä, miten auttavaisia ihmisiä täällä asuu. Lisäksi olen saanut todella paljon viestejä esimerkiksi Facebookin kautta. Olen ollut myös yhteydessä kielikurssin järjestäneeseen tahoon – heidän mukaan kaikki oli hyvin, kun he saattoivat tytön Rooman-junaan. He olivat tunnistaneet oppilaansa näistä uutisista. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme