Mainos
Mainos

Rosetta-luotaimen lähtö viivästyi

Euroopan avaruusjärjestön Rosetta-luotaimen laukaisua on jouduttu lykkäämään huonon sään vuoksi.

Euroopan avaruusjärjestön Esan Rosetta-avaruusluotaimen lähtöä on lykätty vuorokaudella kovan tuulen takia.

Komeettatutkimukseen tarkoitettu luotain oli määrä laukaista avaruuteen Ranskan Guyanassa Etelä-Amerikassa sijaitsevasta avaruuskeskuksesta kello 9.36 Suomen aikaa. Uusi laukaisuyritys tehdään huomenaamuna, jos sää on suotuisampi.

Esan asiantuntijat päättivät lykätä lähtöä, koska korkealla puhaltava kova tuuli olisi sirotellut raketin jäänteet laajalle alueelle, jos raketti olisi nousussa räjähtänyt tai jouduttu tuhoamaan. Laukaisemista ei tarvitse kiirehtiä, sillä luotain saadaan asettumaan oikealle radalleen minä tahansa päivänä seuraavan kolmen viikon aikana.

Luotaimen on tarkoitus kymmenvuotisen matkansa aikana tutkia komeettaa, joka sijaitsee 675 miljoonan kilometrin päässä auringosta. Paljon suomalaistekniikkaa sisältävä luotain tarkastelee komeettaa sekä etäältä, että komeetalle laskettavan tutkimuslaboratorion avulla.

Komeettojen tutkimisen uskotaan paljastavan tietoa planeettojen varhaisvaiheista.

(MTV3-STT-AFP)

(Huomenta Suomi 26.02.2004)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme