Mainos
Mainos

Rugova julistautui Kosovon vaalien voittajaksi

Maltillinen albaanijohtaja Ibrahim Rugova on tänään julistanut voittaneensa Kosovon parlamenttivaalit ja kehotti kansainvälistä yhteisöä tunnustamaan Kosovon itsenäisyyden. Eilisten vaalien tulosta ei ole vielä virallisesti vahvistettu, mutta Rugovan mukaan hänen LDK-puolueensa voitto on selvä.

Tänään julkistetut ovensuukyselyt ennustivat LDK:lle 45-50 prosentin kannatusta. -Vaadimme, että Kosovon itsenäisyys tunnustetaan niin pian kuin mahdollista tämän Euroopan ja maailman kolkan rauhoittamiseksi, Rugova sanoi tiedotustilaisuudessa Pristinassa.

Kosovo on virallisesti edelleen osa Serbiaa ja Jugoslaviaa, mutta sen hallinnosta on vastannut YK sen jälkeen kun sotilasliitto Nato ajoi serbijoukot pois kesällä 1999. Eiliset vaalit olivat ensimmäiset YK:n alaisuudessa järjestetyt parlamenttivaalit. Vaalien perusteella maakuntaan muodostetaan väliaikainen 120-paikkainen parlamentti, joka hoitaa YK:n valvonnassa maakunnan itsehallintoa. Parlamentin tehtävänä on myös valita Kosovolle presidentti, joka puolestaan nimittää pääministerin. Rugovaa pidetään vahvimpana presidenttiehdokkaana.

Ääntenlaskennan virallisia tuloksia odotetaan alkuviikosta. LDK:n pahimpana kilpailijana pidetty albaaniryhmittymä Kosovon demokraattinen puolue (PDK) näyttää ovensuukyselyjen mukaan olevan vaalien kakkonen 24-26 prosentin äänimäärällä. Kosovon serbivähemmistölle on taattu vähintään 10 paikkaa parlamentissa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme