Mainos
Mainos

Ruotsalainen ihmisoikeusaktivisti pidätetty Kiinassa – onko videoitu tunnustus aito?

Kiinan televisiossa on esitetty haastattelu, jossa ruotsalainen ihmisoikeusaktivisti sanoo rikkoneensa Kiinan lakeja ja aiheuttaneensa maalle vahinkoa.

Peter Dahlin pidätettiin Pekingissä 3. tammikuuta ja häntä syytetään Kiinan kansallista turvallisuutta vahingoittavan toiminnan rahoittamisesta.

Chinese Urgent Action Working Group -ihmisoikeusjärjestön, jossa Dahlin toimii, sanotaan myös ”palkanneen ja kouluttaneen muita keräämään, tuottamaan ja vääristelemään Kiinaa koskevaa informaatiota.”

Kiinan television haastattelussa Dahlin tunnustaa teon.

– Olen rikkonut Kiinan lakia. Olen aiheuttanut vahinkoa Kiinan hallitukselle ja aiheuttanut mielipahaa Kiinan kansalle, hän sanoo videolla.

Ihmisoikeusjärjestö kiistää lainrikkomukset. Chinese Urgent Action Working Group sanoo uutistoimisto AP:lle, että tunnustus on ”mitä ilmeisimmin saatu pakottamalla”.

– Väärät ja valheelliset tunnustukset ovat näinä päivinä yleisiä. Tämä uutinen herättää todellakin levottomuutta, kommentoi järjeston tiedottaja Michael Carter ruotsalaiselle Aftonbladet-lehdelle.

Järjestön itsensä mukaan se kouluttaa ja tukee kiinalaisia ihmisoikeusjuristeja.

Peter Dahlin sanoo videolla myös, että häntä on pidätysaikanaan kohdeltu hyvin.

– Kohtelussani on otettu huomioon erityinen sairauteni, Dahlin sanoo täsmentämättä tilaansa sen tarkemmin.

Ruotsalaisen Expressen-lehden mukaan Dahlin tarvitsee sairauteensa lääkitystä päivittäin.

Ruotsin ulkoministeriö ei ole kommentoinut Dahlinin tunnustusta. Ruotsin Kiinan-suurlähetystön työntekijä on kuitenkin tavannut hänet viikonlopun aikana. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot