Mainos
Mainos

Ruotsalaisasiantuntija ennustaa lisää terrori-iskuja – "Isis on usein iskujen takana"

Äärijärjestö Isisin ilmoitukset terrori-iskujen järjestämisestä ovat useimmiten paikkansa pitäviä, sanoo ruotsalainen terrorismin asiantuntija Magnus Ranstorp.

Hänen arvionsa mukaan noin neljässä tapauksessa viidestä Isis ja iskun tekijä ovat olleet tekemisissä ennen iskua.  

– Jokainen tapaus pitää tietysti arvioida erikseen, mutta yleensä Isisillä on ollut jonkinlainen yhteys tekijään, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulussa (Försvarshögskolan) työskentelevä Ranstorp sanoo STT:lle.

Ensi viikonvaihteessa tulee kuluneeksi kaksi vuotta ranskalaisen satiirilehden Charlie Hebdon toimitukseen Pariisissa tehdystä iskusta. Sitä ovat Länsi-Euroopassa seuranneet suuret iskut muun muassa Pariisissa, Brysselissä ja Nizzassa sekä lukuisat erityyppiset iskut Turkissa.

Pariisissa ja Brysselissä tuhoa kylvi hyvin järjestäytynyt ryhmä, monissa muissa iskuissa toteuttajana on ollut yksittäinen henkilö. Ranstorpin mukaan Isis on kuitenkin ollut usein mukana vauhdittamassa ja ohjeistamassa tekijää.

– He ovat siis toimineet yksin, mutta etäohjauksessa, Ranstorp muotoilee.

Hän ennustaa terrori-iskujen jatkuvan Euroopassa myös tulevaisuudessa. Niiden tekotapa ja laajuus riippuu muun muassa siitä, miten tilanne Syyriassa kehittyy ja paljonko sieltä palaa taisteluihin osallistuneita Euroopan maihin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme