Mainos
Mainos

Ruotsalaisjunayhtiö: Emme ota selvää matkustajien määränpäästä

Ruotsalaisen junayhtiön SJ:n mukaan sen tehtävänä ei ole selvittää ihmisten määränpäätä, kun nämä jatkavat kulkuaan junalla Etelä-Ruotsista pohjoiseen päin.

– Meillä junayhtiönä ei ole vastuuta ottaa selville, minne matkustajamme ovat matkalla tai onko heille myönnetty turvapaikka vai ei, sanoo SJ:n viestintäjohtaja Monica Berglund.

Junayhtiö on tehnyt helpotuksia matkustussääntöihinsä paossa olevien ihmisten auttamiseksi. SJ kuitenkin kumoaa tiedot siitä, että ihmisille tarjottaisiin vapaalippuja.

SJ:n uusien ohjeiden mukaan turvapaikanhakijat voivat matkustaa edullisemmalla henkilökohtaisella paikkalipulla ilman, että he esittävät henkilöllisyystodistusta. Lisäksi he voivat ostaa lipun vasta junasta ilman lisämaksua sekä ottaa mukaansa junaan tavallista enemmän matkatavaraa.

– Haluamme näyttää humanitäärisen puolemme ja auttaa. Nyt näillä ihmisillä on mahdollisuus matkustaa sinne, minne haluavat sekä hankkia edullisempi, henkilökohtainen paikkalippu, sanoo Berglund.

Berglundin mukaan Ruotsin viranomaisten lisäksi muutkin tahot kuten Punainen Risti auttavat turvapaikanhakijoita eri puolilla maata ja kertovat turvapaikan hakemisesta Ruotsissa. 

Berglund huomauttaa, että SJ ei ole viranomainen, vaikka se onkin valtio-omisteinen yhtiö.

– Vastuullisten viranomaisten tehtävänä on olla paikalla kohdeasemilla, puhua ihmisten kanssa ja antaa heille mahdollisuus hakea turvapaikkaa Ruotsissa, hän sanoo.

Suomessa SJ:n linja lippuasiassa on herättänyt kysymyksiä, sillä suuri joukko ihmisiä on viime viikkoina kulkenut Ruotsin läpi Pohjois-Suomeen hakemaan turvapaikkaa. Monet ovat taittaneet matkaa junalla ja bussilla.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) aikoo keskustella tilanteesta ruotsalaisen kollegansa kanssa maanantaina EU-kokouksen yhteydessä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme