Mainos
Mainos

Ruotsalaislehdet: Moni asia puhuu terroristiepäillyn syyllisyyttä vastaan

Ruotsissa terrori-iskun suunnittelusta epäiltynä pidätetty 22-vuotias mies oli joko rakentanut itselleen huolellisesti valehenkilöllisyyden – tai sitten hän on syytön.

Ruotsalaislehtien epäillystä esiin kaivamat tiedot luovat kuvan Isisiä vihaavasta, Yhdysvaltoja arvostavasta nuoresta miehestä, jolla oli lämpimät välit perheeseensä ja paljon ystäviä eri uskontokunnista.

Epäillyn isän Pohjois-Irakin Mosulista puhelimitse tavoittanut Aftonbladet kertoo vanhempien järkyttyneen syvästi kuullessaan toimittajalta poikansa pidätyksestä.

– Hän ei voisi vahingoittaa kananpoikaakaan, isä sanoi.

Isä vakuutti haastattelussa, ettei hänen pojallaan voinut olla Isis-yhteyksiä hänen tietämättään.

– Hän oli täällä Mosulissa aina kotona.

Isä kertoo poikansa soitelleen Ruotsista usein vanhemmilleen ja kyselleensä äidiltään apua ruuanvalmistuksessa. Poika oli vaikuttanut iloiselta Ruotsissa ollessaan.

"Hän vihaa Isisiä"

Expressen-lehti puolestaan on saanut Turkista langan päähän nuoren miehen, joka sanoi olevansa yksi epäillyn läheisimmistä ystävistä. Hän kertoi paenneensa Isisiä yhdessä epäillyn kanssa ja asuneensa huonetovereina Turkissa vuoden ajan.

Uutistoimisto TT on haastatellut yhtä epäillyn uusista tovereista Ruotsin Bolidenissä, jossa epäilty asui viime ajat turvapaikanhakijoille tarkoitetussa asunnossa.

– Hän vihaa Isisiä. Hän pakeni tänne heidän takiaan ja halusi palata Mosuliin heti, jos se vapautettaisiin.

Tykkää Facebookissa Obamasta

Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet ja Expressen ovat tutkineet epäillyn julkista Facebook-profiilia, jonka päivityksistä suurin osa on arabiaksi.

Expressenin mukaan epäilty oli tykännyt Facebookissa muun muassa Yhdysvaltojen presidentistä Barack Obamasta, Yhdysvaltojen armeijaa esittävistä kuvista, espanjalaisesta jalkapallojoukkueesta Real Madridista ja paikallisesta ruokakaupasta Bolidenissä.

Hänen ystäviensä joukossa on shiiamuslimeita, joita vastaan Isis käy veristä sotaa. Svenska Dagbladet kertoo, että epäilty kertoi monissa facebook-päivityksissä ikävöivänsä ystäviään Irakissa.

Dagens Nyheterin mukaan hän kuului Facebookissa englanninkieliseen Ruotsia rakastavien ihmisten ryhmään. Ainakin yhdellä hänen Facebook-kavereistaan on Ranskan terrori-iskujen uhrien muistoa kunnioittava profiilikuva.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme