Mainos
Mainos

Ruotsalaislehti ihmettelee menoa rajalla: "Hävettää olla suomalainen"

Ruotsalaislehti Aftonbladet kuvailee reportaasissaan, minkälainen on tilanne Tornion rajanylityspaikalla.

Lehti ei anna Suomen tilanteesta kovin mairittelevaa kuvaa. Sen mukaan turvapaikanhakijat toivotetaan tervetulleiksi kahdeksan bajamajan ja varusmiesten voimin. 

– Juuri nyt hävettää olla suomalainen, sanoo Jari Meskanen.

Meskanen oli viikonloppuna rajalla mielenosoituksessa – mutta sillä puolella, missä oltiin turvapaikanhakijoiden puolella. Hän halusi näyttää lapsilleen, mikä on oikein ja mikä väärin.

– Ajattele, jos Ruotsi olisi kääntänyt selkänsä Suomelle sodan aikaan. Miten voimme unohtaa, että olemme itse olleet sodassa ja pakotettuja muuttamaan?

Toimittaja kertoo, kuinka paikallisilta on vaikea saada kommentteja. Myöskään viikonlopun mielenosoituksen järjestäjä ei suostu haastatteluun. 

Lehti haastattelee Meskasen lisäksi toista suomalaista, Tanya Nurkkalaa. Nurkkala on sitä mieltä, että Suomen tulee ottaa pakolaisia vastaan. Mutta ei ihan ketä tahansa.

– Olen itsekin antanut leipää lapsiperheille. Mutta en pidä siitä, että sieltä tulee niin paljon nuoria miehiä. En ymmärrä, miksi.

Isä, pelataanko jo jalkapalloa?

Aftonbladet kirjoittaa, kuinka bussista nousevat pakolaiset näkevät ensimmäiseksi varusmiehiä, jotka huutavat englanniksi: Tähän suuntaan! Turvapaikanhakijat ovat tulleet pitkän matkan, läpi monen valtion, mutta nyt Suomessa heidän on viimeistään rekisteröidyttävä turvapaikanhakijoiksi.

”Mene kotiin”, lukee ohiajavan auton ikkunassa. Bakr Sadet ja hänen poikansa Muhammed Bakr eivät ehdi nähdä kylttiä, kun he asettuvat rekisteröintijonoon.

– Olemmeko me nyt Suomessa?, kysyy poika isältään.

Poika haluaisi jo ottaa jalkapallon repustaan ja pelata sitä. Pojan äiti kuoli pommituksessa Bagdadissa, ja isä lähti poikansa kanssa Suomeen kohti uutta elämää. Isä lupasi pojalle, että he pelaavat jalkapalloa, kun pääsevät perille. Mutta parivaljakko joutuu vielä odottamaan poliisien, armeijan ja rajavartiolaitoksen valvonnassa.

– Olisipa matka jo ohi. Sana pakolainen ei kerro ihmisestä mitään; se ei kerro ammatista tai kyvyistä. Olen väsynyt siihen. Haluan olla jälleen ihminen, sanoo isä Bakr Sadet.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme