Mainos
Mainos

Ruotsalaislehti: Ruotsin poliisi menetti otteensa turvapaikanhakijoihin

Ruotsissa ulkomaalaisvalvonta karkasi maan poliisin hallinnasta syyskuussa, kirjoittaa ruotsalaislehti Svenska Dagbladet. Lehti perustaa tietonsa haltuunsa saamiin poliisihallinnon sisäisiin asiakirjoihin.

Niiden mukaan turvapaikanhakijoiden maahantulo ja pula majoituksesta aiheuttavat järjestyshäiriöitä ja välikohtauksia koko maassa. Svenska Dagbladet kertoo, että turvapaikanhakijoiden tulo Ruotsiin on määritelty poliisissa yhdeksi tärkeimmäksi tehtäväksi. Lehden mukaan Tukholmaan saapuu satoja turvapaikanhakijoita joka päivä, ja poliisin mukaan riittävä valvonta on mahdotonta. Lisäksi maahanmuuttoviraston majoitustilat olivat täynnä jo syyskuun puolivälissä.

Ruotsissa on keskusteltu Suomeen tapaan viime viikkoina rajatarkastusten palauttamisesta. Pääministeri Stefan Löfven sanoi Ruotsin parlamentissa keskiviikkona, että sisäistä ulkomaalaisvalvontaa tullaan kiristämään. SvD:n mukaan Kansallisen operatiivisen osaston eli entisen keskusrikospoliisin sisällä on keskusteltu rajatarkastuksista, mutta hallitukselle poliisi ei ole ehdottanut tarkastusten käyttöönottoa.

Lehden haastatteleman nimettömän lähteen mukaan rajojen sulkeminen ja valvonta tulisi epäonnistumaan jo parissa päivässä.

Useat tuhannet turvapaikanhakijat ovat matkanneet Suomeen Ruotsin kautta. Suomeen arvioidaan tulevan tänä vuonna 30 000–35 000 turvapaikanhakijaa, kun taas Ruotsiin heitä voi saapua jopa 150 000–180 000. Arviosta kertoi STT:lle sisäministeri Petteri Orpo (kok.).

Jo viime vuonna Ruotsi otti yli 80 000 turvapaikanhakijaa, yli 20 kertaa Suomea enemmän.

Svenska Dagbladetin paljastuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme