Mainos
Mainos

Ruotsalaisministeri: Poliisi ei voi ratkaista lähiöiden ongelmia

Maahanmuuttajalähiöiden sosiaalisia ongelmia ei voi ratkaista poliisin voimin, katsoo Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman. Ministerin mukaan oleellisinta on saada väki töihin ja kouluttautumaan.

Ygeman katsoo, ettei Ruotsin maahanmuuttopolitiikka ole missään nimessä epäonnistunut.

– Olemme ottaneet enemmän vastuuta kuin monet muut maat, ja sillä on laaja kansan tuki, Ygeman sanoi keskiviikkona STT:lle.

Ruotsin poliisin hiljattain julkaiseman raportin mukaan poliisin on entistä vaikeampi tehdä työtään monissa maahanmuuttajalähiöissä. Poliisit kohtasivat lähiöissä esimerkiksi kivien heittelyä ja myös suurempia kahakoita.

Raportin mukaan poliisin toiminta on merkittävästi vaikeutunut 15 alueella, joissa rikolliset ovat kasvattaneet vaikutusvaltaansa.

Ygemanin mukaan poliisien määrää ongelma-alueilla on lisätty, mutta vaikeuksia ei pidä ylikorostaa. Hän kertoo käyneensä kaikilla pahimmiksi nimetyillä alueilla joko ennen ministeriyttään tai ministerinä ollessaan.

– Olen kasvanut yhdellä näistä alueista, ja vanhempani elävät siellä, ministeri sanoo.

Maahanmuutossa kaksi haastetta

Ygeman katsoo, että Ruotsin maahanmuuttopolitiikassa on nyt kaksi haastetta: saada työtä tai koulutuspaikka niille, jotka ovat saaneet luvan olla maassa, ja palauttaa ne, jotka ovat maassa luvatta.

Paperittomien määrän on pelätty Ruotsissa kasvavan. Dagens Nyheter uutisoi viime vuoden lopulla, että maassa arvellaan piilottelevan noin 12 000 paperitonta turvapaikanhakijaa. Määrän odotettiin nousevan parin vuoden sisällä 15 000:een.

Ygeman toteaa Ruotsin ottaneen vastaan paljon Suomea enemmän maahanmuuttajia ja katsoo tämän politiikan tuoneen myös paljon hyvää. Ruotsin talouden kehitys on ollut parempaa kuin Suomessa, ja monet maahanmuuttajat ovat nousseet yritysten johtoon ja muuten merkittäviin rooleihin yhteiskunnassa.

– Sitten on Zlatan Ibrahimovic jalkapallossa, yksi esimerkki, Ygeman huudahtaa.

Ygeman osallistui Suomen ja Ruotsin siviilikriisinhallinnan tulevaisuutta pohtineeseen konferenssiin keskiviikkona Helsingissä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme