Mainos
Mainos

Ruotsalaisten alkoholin kulutus huipussa

Ruotsalaisten alkoholin kulutus noudattaa samaa nousevaa linjaa kuin Suomessa. Ruotsissa alkoholin kulutus on korkeimmillaan sitten vuoden 1875, kerrotaan tänään julkaistussa Tukholman yliopiston tutkimuksessa.

Viime vuonna jokaista yli 15-vuotiasta ruotsalaista kohden juotiin noin 10 litraa puhdasta alkoholia. Vuonna 1995 määrä oli vielä 7,8 litraa.

Ruotsi on kulutuksessa naapurimaataan edellä. Stakesin tietojen mukaan Suomessa alkoholin kokonaiskulutus oli vuonna 2001 9,2 litraa asukasta kohti eli noin puoli litraa suurempi kuin 1990-luvun puolivälissä.

Alkoholin hinta laskenut Ruotsissa

Tukholman yliopiston alkoholitutkija Håkan Leifmanin mukaan kasvun taustalla ovat mm. alkoholin yksityisen tuonnin kasvu, Systembolagetin myymälöiden laajempi aukiolo ja kansalaisten käytettävissä olevan rahan lisääntyminen. Leifmanin mukaan alkoholin hinta on itse asiassa pudonnut Ruotsissa, kun inflaatio ei ole päässyt vaikuttamaan ja valtio on lisäksi vähentänyt sekä oluen että viinin verotusta.

Kokonaiskulutus tarkoittaa sekä tilastoitua että tilastoimatonta alkoholia. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluu mm. ulkomailta tuotu alkoholi.

(MTV3-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme