Mainos
Mainos

Ruotsalaistesti: Suosituissa viineissä torjunta-ainejäämiä

Suomalaiset viiniasiantuntijat eivät ylläty kuullessaan, että ruotsalaiset ovat löytäneet torjunta-ainejäämiä suosituista laatikkoviineistä.

-Puhutaan halvimmasta tuotekategoriasta, jossa hinta on painettu mahdollisimman alas, sanoo Viinipiru-blogia ja viinikirjoja kirjoittava Arto Koskelo.

Hän pitää tietoa torjunta-aineista äärimmäisen huolestuttavana, vaikka jäämiä viineistä harvoin löytyykin. 

Neljä viiniä kymmenestä reputti testin

Testatuista viineistä neljä sisälsi jäämiä torjunta-aineista (pestisideistä):

-SomeZin Zinfandel

-Il Conte Primitivo Negro

-J. P. Chenet Cabernet-Syrah (myynnissä Alkossa)

-Les Fumees Blanches (myynnissä Alkossa)

 

Ruotsalainen tutkivan journalismin televisio-ohjelma Kalla fakta testautti kymmenen myydyintä laatikkoviiniä, joista neljästä löytyi torjunta-aineita. Kahta niistä myydään Suomessa.

Toinen viineistä on Suomen toiseksi myydyin punaviini J. P. Chenet Cabernet-Syrah, toinen valkoviini Les Fumees Blanches. Kumpaakin myydään Alkossa sekä pullossa että laatikossa.

Kuusi selvisi testistä ilman moitteita:

-Zumbali Chenin Blanc

-Umbala Red Box

-Foot of Africa Chenin

-Castelforte Appassimento

-Tre apor

-Chapel Hill Riesling Sauvignon Blanc (Alkossa myynnissä vain Chapel Hill Chardonnay Pinot Noir)

 

Ruotsissa suurin osa viinistä myydään laatikoissa. Koskelo kertoo, että laatikko- ja pulloviinejä ei erota muu kuin pakkaustapa. Laatikoihin pakataan yleensä kehnoimpia viinilaatuja.

Viiniviljelmillä käytetään torjunta-aineita, joiden käyttö pitäisi lopettaa ennen sadonkorjuuta. Sommelierit ry:n puheenjohtaja, lehtori Jouko Mykkänen sanoo, että "massaviinit" kootaan useiden viljelijöiden rypäleistä eikä tuottaja vahdi viljelyä.

-Kun viiniä viljellään tehokkaasti, pellot ovat tiiviitä. Hometta voi tulla helposti.

-Jopa luomuviinien viljelyssä joudutaan käyttämään kemikaaleja. Luomu on kuitenkin huomattavasti turvallisempi vaihtoehto, Mykkänen sanoo. 

"Alkoholi pahin yhdiste" 


Alkon mukaan ruotsalaislöydöksistä ei tarvitse huolestua.

-Ei todellakaan tarvitse. Kyllä alkoholi kaikkein pahin yhdiste on, sanoo laadunvalvonnan päällikkö Risto Sairanen.

Alkon testeissä Suomessa myydyistä viineistä on löytynyt torjunta-ainejäämiä, mutta yhtiön mukaan määrät ovat hyvin pieniä.

Myös Tullilaboratorion tutkimuspäällikön Kalevi Siivisen käsitys on, että viineissä on vain vähän torjunta-aineita. Enemmän niitä on hedelmissä.

EU:ssa viineihin saa lisätä 60:tä lisäainetta kuluttajalle ilmoittamatta. Yleisin lisäaine on hapettumista estävä sulfiitti. Sitä on laatikkoviineissä hieman pulloviiniä enemmän.

Korjaus 24.11.kello 20.37: Toisin kuin STT virheellisesti väitti, Alkon Sairanen ei ole todennut STT:lle, että lisäaineilla muutettaisiin viinin makua ja väriä, etenkin halvoissa viineissä. Kyseinen sitaatti poistettu uutisesta.



 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme