Mainos
Mainos

Ruotsalaistutkija: Syyspimeys yhtä vaarallista kuin tupakointi

Pohjolassa vallitseva pimeys voi olla terveydelle suoranaisesti haitallista.

Eläkkeellä oleva ruotsalainen yleislääkäri Björn Liedén arvioi Aftonbladetissa, että Pohjoismaiden asukkaat lyhentävät elämäänsä mahdollisesti jopa kymmenellä vuodella asumalla pimeydessä ison osan elämästään.

Auringon ja D-vitamiinin puute heikentää vastustuskykyämme ja tekee meistä alttiimpia sairastumaan erilaisiin virustauteihin, kuten kausi-influenssaan.

Jotkut tutkijat uskovat jopa, että auringon saannin vähyys voi olla suoranaisesti terveydelle haitallista.

- Tällä hetkellä (tiedeyhteisössä) käydään keskustelua siitä, voiko suurilla kansanterveydellisillä ongelmilla kuten sydän- ja verisuonitaudeilla ja syövillä olla yhteys pimeyteen. Kuulun itse niihin, joiden mielestä auringonvalon vähyys Pohjolassa on erittäin yleinen ongelma. Sen haitallinen vaikutus on tupakoinnin luokkaa, Björn Liedén sanoo.

Pieni kävely päivässä auttaa yhdessä D-vitamiinin kanssa

Ihmiset saavat auringonvaloa kahdella tapaa - silmiensä ja ihonsa kautta. Auringonvalon psyykkinen vaikutus syntyy, kun saamme sitä silmiemme kautta.

Monet Pohjoismaiden asukkaat kärsivät kaamosmasennuksesta, mikä johtuu pitkälti juuri silmien kautta saadun auringonvalon vähyydestä. Tähän ongelmaan auttaa pienen kävelylenkin tekeminen joka päivä. Aurinkolomalla itsensä kärvistäminen ei sen sijaan kaamosmasennusta estä, päinvastoin. Se voi olla vaarallista auringonpolttamien aiheuttaman melanoomariskin takia.

Riittävästä D-vitamiinin saannista pitää myös huolehtia kaamoksen aikana. D-vitamiinia saa runsaasti mm. maidosta.

St. Göranin sairaalassa työskentelevän ylilääkärin Björn-Erik Thalénin mukaan valoterapia auttaa henkilöillä, joilla on taipumus kaamosmasennukseen.

- Pimeys sekoittaa päivärytmimme. Se on kuin olisimme jatkuvassa jet-lagissa, Thalén vertaa.

Hän muistuttaa, että valoterapia ei auta henkilöitä, jotka ovat masentuneita vuodenajasta huolimatta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme