Mainos
Mainos

Ruotsalaistutkimus: Pakolaisilla suurempi riski sairastua skitsofreniaan

Pakolaiset ovat kolme kertaa suuremmassa riskissä sairastua skitsofreniaan kuin kantaväestöön kuuluvat, kertoo Ruotsissa tehty tuore tutkimus.

Aikaisemmin sotaa pakenevien ja turvaa etsivien pakolaisten on tiedetty olevan suuremmassa riskissä sairastua traumaperäiseen stressihäiriöön ja masennukseen. Tiistaina lääketieteen alan BMJ-aikakauslehdessä julkaistu tutkimus on nyt osoittanut pakolaisilla olevan korkeampi sairastumisriski myös psykoottisiin häiriöihin, kuten skitsofreniaan.

Tutkimuksessa seurattiin 1,3 miljoonaa ruotsalaisnuorta 13 vuoden ajan. Tutkimusryhmä sisälsi kantaruotsalaisten lisäksi pakolaisena maahan saapuneita sekä muita maahanmuuttajia. Suurin osa maahan muuttaneista oli kotoisin Lähi-idästä, Pohjois-Afrikasta, Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, Aasiasta, itä-Euroopasta ja Venäjältä.

Tutkimuksessa selvisi, että jokaista 10 000 Ruotsissa syntynyttä ihmistä kohti ilmeni noin neljä uutta skitsofreniatapausta. Ei-pakolaisina saapuneiden maahanmuuttajien kohdalla tapauksia ilmeni kahdeksan ja pakolaisten kohdalla 12.

– Dramaattisesti kasvanut skitsofreniariski pakolaisten kohdalla osoittaa, että traumaattiset elämäntapahtumat ovat merkittävä skitsofrenialle altistava tekijä, tutkimuksen johtaja Anna-Clara Hollander Karoliinisesta instituutista sanoo.

Tulokset olivat samansuuntaiset sekä miesten että naisten kohdalla kaikissa ryhmissä.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme