Mainos
Mainos

Ruotsi arvioi uudelleen puolustuskykyään Ukrainan kriisin takia

Ukrainan kriisi on pakottanut Ruotsin miettimään uusiksi maanpuolustuskykynsä.

Pitkään työn alla olleelle puolustuspoliittiselle selonteolle on annettu lisäaikaa kaksi kuukautta, ja se valmistuu uudella aikataululla toukokuun puolivälissä.

Taustalla ovat Ukrainan tapahtumat, jotka ovat iskeneet hyökyaallon tavoin Ruotsin puolustuskeskusteluun. Porvarihallituksen opetusministeri, kansanpuolueen puheenjohtaja Jan Björklund sanoi tänään, että Venäjän aggressiivisuus ja häikäilemättömyys herättää ihmetystä.

Björklundin mielestä Ruotsin pitää arvioida koko puolustusdoktriininsa uudelleen ja ryhtyä jälleen puolustamaan omaa maaperäänsä.

Ruotsi tarvitsee reserviläisiä

Björklund, kuten muutkin Ruotsin puolustuskyvystä huolestuneet poliitikot ja asiantuntijat, näyttää pitävän virheenä Ruotsin luopumista asevelvollisuusarmeijasta ja siirtymistä ammattiarmeijaan.

- Ruotsin puolustamisen ongelma on, että sotilaallisia yksiköitä on liian vähän. Meidän on palattava järjestelmään, jossa reserviläisiä voidaan kutsua liikekannalle, Björklund sanoi.

Ruotsin puolustusmenot ovat Pohjoismaiden pienimmät, ja niistä on nipistetty muun muassa siksi, että Venäjän sotilaallinen uhka Ruotsia vastaan on koettu pieneksi.

Totuus on myös, että Ruotsissa ajatellaan - joskin epävirallisesti - Suomen olevan pitkän itärajansa kanssa oiva puskuri Venäjän ja Ruotsin välillä.

Gripen-hävittäjiä Gotlantiin

Keskustelun polttopisteeseen on noussut strategisesti tärkeä Gotlanti, jossa puolustusvoimien kaikki yksiköt lakkautettiin kymmenen vuotta sitten. Nyt päätös kaduttaa – varsinkin kun sävyisänä pidetty Venäjä on näyttänyt viime aikoina useampaan otteeseen sotilaallista voimaansa laajoilla sotaharjoituksilla ja ylilennoilla lähellä Gotlannin rannikkoa.

Ruotsin puolustusvoimat onkin päättänyt tehostaa aluevalvontaansa Gotlannissa sijoittamalla sinne Jas Gripen -hävittäjiä. Myös tutkavalvontaa ja aluksia on tarkoitus lisätä.

Alueellisen koskemattomuuden valvonnasta vastaava kenraaliluutnatti Göran Mårtensson perustelee läsnäolon vahvistamista Venäjän sotilaallisen toiminnan lisääntymisellä Itämeren alueella. Hän muistuttaa muun muassa Venäjän tänään päättyneistä, laajoista sotaharjoituksista, joita kävi ihailemassa myös maan presidentti Vladimir Putin.

Kansanpuolueen puheenjohtaja Jan Björklund muistuttaa, että vielä kymmenen vuotta sitten Ruotsilla oli Gotlannissa kaksi prikaatia ja neljä rykmenttiä.

- Meidän tulee palauttaa sotilaallinen toimintakyky Gotlantiin, hän sanoo. 

Pääministeri Fredrik Reinfeldt lupaili tänään puolustusmäärärahojen kohentamista Venäjän viimeaikaisen "arvaamattoman" käytöksen takia. Reinfeldt muistutti, että tosiasiassa porvarihallitus on nostanut puolustusbudjettia jo kahdesti, mutta ei pidä mahdottomana, että näin tehdään vielä kolmannen kerran. Reinfeldt on perinteisesti maanpuolustushenkiseksi mielletyn Maltillisen kokoomuspuolueen puheenjohtaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme