Mainos
Mainos

Ruotsi mukaan Libya-operaatioon

Ruotsin hallitus esittää kahdeksan Jas Gripen -hävittäjän lähettämistä mukaan Naton johtamaan Libya-operaatioon. Lisäksi operaatioon osallistuu Hercules-kuljetuskone ja yksi tiedustelukone. Maan hallitus päätti asiasta tänään ylimääräisessä istunnossa.

Pääministeri Fredrik Reinfeldtin mukaan Ruotsi sai Natolta virallisen pyynnön tänä aamuna. Päätös vaatii vielä valtiopäivien hyväksynnän, jonka uskotaan tulevan lähipäivinä.

Käytännössä Ruotsi tulee osallistumaan ainoastaan lentokiellon valvontaan, ei maakohteisiin tehtäviin hyökkäyksiin. Tämän nähdään helpottaneen laajan tuen saamista maan valtiopäivillä. Muun muassa suurin oppositiopuolue sosiaalidemokraatit on kannattanut lentokieltoaluetta alusta saakka. Reinfeldt totesi laajan tuen olleen edellytys päätökselle.

- Ruotsalaisten miesten ja naisten lähettäminen toiseen maahan suojelemaan siviilejä ei ole helppo päätös. Se ei ole riskitöntä, Reinfeldt sanoi.

Uutistoimisto TT:n tietojen mukaan Ruotsi lähettää Libyaan yhteensä 130 henkilöä, muun muassa lentäjiä ja huoltohenkilökuntaa. Operaation aikarajaksi on määritelty kolme kuukautta.

Libya-operaatioon osallistumisella on hiljattain tehdyn mielipidemittausten perusteella myös Ruotsin kansan enemmistön tuki.

Ruotsi ei ole lähettänyt hävittäjiä sotilasoperaatioon lähes 50 vuoteen - viimeksi Kongoon vuosina 1961-63.

Kysymyksiä on herännyt hävittäjien markkinoimisesta sotilasoperaation avulla. Jas Gripeneitä valmistavan Saabin Lasse Janssonin mukaan on kuitenkin kyynistä ajatella, että myynnin edistämistä käytettäisiin poliittisena motiivina lähteä Libyaan.

Katso Kari Lumikeron raportti Tukholmasta:

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme