Mainos
Mainos

Ruotsi mukaan Schengeniin

Ruotsin parlamentti ratifioi EU:n sisärajojen valvonnan lopettavan ns. Schengen-sopimuksen eilen, mutta ei aio panna täytäntöön kaikkia sopimukseen sisältyviä määräyksiä ennen vuotta 2000.

Sopimusta kannatti selvä enemmistö eli 231 kansanedustajaa ja vastusti 39 lähinnä vihreiden ja vasemmiston kansanedustajaa. Ruotsin täytyy vielä yhdenmukaistaa lainsäädäntöään sopimuksen mukaiseksi ja tehdä muutoksia raja-asemilla, muun muassa lentokentillä. Ruotsi haluaa myös säilyttää mahdollisimman vapaan liikkumaoikeuden Pohjoismaissa.

Vastustajat sanoivat, että sopimuksen takia kansalaisten valvonta lisääntyy ja pakolaispolitiikka muuttuu kovemmaksi. Kannattajien mielestä sopimus takaa entistä vapaamman Euroopan.

Schengen-sopimus lopettaa passitarkastuksen allekirjoittajamaiden sisärajoilla, mutta muuttaa ulkorajojen valvontaa tiukemmaksi ja lisää poliisien yhteistyötä.

Sopimuksen allekirjoittajamaista Saksa, Ranska, Belgia, Hollanti, Luxembourg, Italia, Espanja, Portugali ja Itävalta ovat jo käytännössä alkaneet poistaa kontrollipisteitä yhteisiltä rajoilta. Pohjoismaista Ruotsin lisäksi vain Suomi ja Tanska ovat allekirjoittaneet sopimuksen. Norja ja Islanti ovat solmineet yhteistyösopimuksen Schengen-maiden kanssa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme