Mainos
Mainos

Ruotsi: Pohjolan taistelujoukot saatava käyttöön

Ruotsi peräänkuuluttaa EU:n johtajilta parempaa valmiutta lähettää yhteispohjoismainen nopean toiminnan joukko kansainvälisiin kriisipesäkkeisiin. Tähän mennessä kalliita joukkoja ei ole komennettu taistelutehtäviin kertaakaan, vaikka tarvetta olisi ollut.

Suomalaiset nopean toiminnan joukot ovat olleet jo kahden puolivuotiskauden ajan valmiina lähtemään EU:n määräämiin taistelutehtäviin.

- Joukot varustetaan hyvin ja niitä valmennetaan. Mutta kun tilanne tulee, niitä ei olla halukkaita käyttämään, sanoo puolustusministeri Jyri Häkämies.

Pelkästään Ruotsille 1500 valmiussotilaan ylläpitäminen maksaa päivystyskaudella 120 miljoonaa euroa. Arvostelijoiden mielestä tämä summa on hukkaan heitettyä rahaa.

- Veronmaksajat penäävät selvyyttä tämän kalliin, mutta tärkeän voimavaran käytöstä. Meidän täytyy pystyä vastaamaan heille, sanoo Ruotsin puolustusministeri Sten Tolgfors.

Ruotsi ja Hollanti ottavat vuorotellen vetovastuun nopean toiminnan joukoista vuoden 2011 alusta. Suomio on mukana molemmissa ryhmissä.

Katso Kari Lumikeron raportti Göteborgista

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme