Mainos
Mainos

Ruotsi pohtii suomenruotsalaisten asemaa – tehdäänkö heistä kansallinen vähemmistö?

Ruotsiin muuttaneista suomenruotsalaisista voi tulevaisuudessa tulla kansallinen vähemmistö Ruotsissa. Ruotsin valtiopäivien on määrä tänään päättää, aloitetaanko asiasta selvitys lakivaliokunnan työn pohjalta.

– Suomenruotsalaisten tunnustaminen kansallisena vähemmistönä voimistaisi ryhmäidentiteettiä ja lisäisi tietämystä suomenruotsalaisista. Ennen kaikkea kyse on siitä, että Ruotsi tunnustaa suomenruotsalaiset ja heidän tärkeän roolinsa valtion kehityksessä, Ruotsin keskusta-oikeistolaisen Moderata samlingspartietin Saila Quicklund kirjoitti.

Ruotsinsuomalaiset, joiden äidinkieli on suomi, on jo vuodesta 2000 saakka tunnustettu kansalliseksi vähemmistöksi.

– Suurella osalla ihmisistä ei ole mitään käsitystä siitä, että olemme ylipäänsä olemassa. Se on melko työlästä, sanoo Ruotsin suomenruotsalaisten keskusliiton ex-puheenjohtaja Barbro Allardt Ljunggren Ruotsin radion haastattelussa.

Ruotsinsuomalaisten nuorten liitto kritisoi ehdotusta tiedotteessaan.

– Vähemmistölaki ja Ruotsin kansallinen vähemmistötyö lähtee kielenelvytyksestä, antaa näkyvyyttä vähemmistöjen kielille ja kulttuureille, vastaa syrjinnän torjunnasta ja vähemmistöjen oikeuksista saada konsultointia kysymyksissä, jotka vaikuttavat heihin. Suomenruotsalaisten tunnustaminen kotimaisena vähemmistönä Ruotsissa on erittäin absurdia, kun kyseinen kansanryhmä on osa enemmistökieliryhmästä, sanoo liiton puheenjohtaja Dennis Barvsten. ​​​​​​​

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme