Mainos
Mainos

Ruotsi saa kehuja maailmalla - "Vihdoinkin länsimaa puolustaa ihmisoikeuksia"

Ruotsi ja ulkoministeri Margot Wallström saavat kehuja maailman lehdistössä ihmisoikeuksien asettamisesta taloudellisten seikkojen edelle.

Yhdysvaltalainen Washington Post kehuu Ruotsin asennetta jo otsikossaan: "Vihdoinkin länsimaa puolustaa ihmisoikeuksia Saudi-Arabialle".

Kysymys on Ruotsin päätöksestä lopettaa tuottoisa sotilasyhteistyö Saudi-Arabian kanssa. Maa osti ruotsalaisia asetarvikkeita 39 miljoonan dollarin arvosta pelkästään viime vuonna. 

– Se, että Ruotsin keskustavasemmistolainen hallitus on päättänyt uhrata merkittävän investoinnin - ja saada oman maansa talousjohtajien vihan niskaansa - on merkittävä hetki asia. 

Washington Postin mukaan Saudi-Arabian öljyvarat ja sen strateginen merkitys on saanut länsimaat vuosikymmeniä sulkemaan silmänsä maan surkealta ihmisoikeustilanteelta.

– Tämä rikkoo 50-vuotisen näkemyksen, jonka mukaan emme voi koskea Saudi-Arabiaan, Washington Post suitsuttaa Ruotsin rohkeutta.

Bloomberg View jakaa kehuja Ruotsille ja Saksalle periaatteiden puolustamisesta taloudellisesta vahingosta huolimatta.

Ruotsin lisäksi myös Saksa on vähentänyt tänä vuonna asevientiään Saudi-Arabiaan sadoilla miljoonilla dollareilla.

Yhdysvallat sen sijaan ei ole valinnut samaa suuntaa ja Bloomberg View varoittaakin sen kaappaavan Ruotsin ja Saksan osuuden kakusta. Saksa vei Saudi-Arabiaan viime vuonna asetarvikkeita 225 miljoonalla dollarilla, joten kysymys ei ole nappikaupasta. 

Brittiläinen Telegraph kertoo vertailun vuoksi oman maansa suhteesta Saudi-Arabiaan: Walesin prinssillä on läheiset välit Saudi-Arabian kuningashuoneeseen ja hän vierailee maassa säännöllisesti. Sama tilanne on Britannian aseteollisuudella: Saudi-Arabia on sen suurin kauppakumppani. 

Ruotsin ja Saudi-Arabian suhteiden jäähtyminen taustalla on Wallströmin vajaa kuukausi sitten esittämät arviot maasta. Wallström kutsui Saudi-Arabiaa diktatuuriksi ja otti kantaa naisten epätasa-arvoiseen asemaan maassa. Hän myös tuomitsi saudiarabialaisen ihmisoikeusaktivistin Raif Badawin saaman raippatuomion "keskiaikaisena". Badawille on tuomittu 1000 raipaniskua ja kymmenen vuotta vankeutta islamin loukkaamisesta.  

Maanantaina Saudi-Arabia esti vastalauseena kritiikille Wallströmin puheen Arabiliiton kokouksessa Kairossa. Ruotsin pääministeri Stefan Löfven taas ilmoitti keskiviikkona, ettei Ruotsi jatka sotilasyhteistyösopimusta Saudi-Arabian kanssa. Saudi-Arabia syytti Wallströmiä törkeästä maan asioihin puuttumisesta ja veti suurlähettiläänsä pois Tukholmasta.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme