Mainos
Mainos

Ruotsi YK:n turvallisuusneuvostoon – "Tämä on suuri askel Ruotsille"

YK:n yleiskokous on valinnut Ruotsin turvallisuusneuvoston jäseneksi. Ruotsi sai 134 ääntä, kun valintaan vaadittiin 128 ääntä.

Turvallisuusneuvostoon valittiin tänään Ruotsin lisäksi neljä muuta määräaikaisjäsentä: Hollanti, Kazakstan, Etiopia ja Bolivia, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Euroopalle oli jaossa kaksi paikkaa, josta Ruotsin ja Hollannin lisäksi kilpailivat Italia ja Belgia, jotka nyt jäivät rannalle.

Yhteensä turvallisuusneuvostossa on edustettuna 15 maata, joista viisi on pysyväisjäseniä: Britannia, Ranska, Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat.

Ruotsissa iloittiin tuloksesta heti päätöksen selvittyä.

– Tämä on suuri askel Ruotsille ja ruotsalaiselle ulkopolitiikalle. Mielestäni meidän pitää olla ruotsalaisuudestamme hiukan ylpeitä tänään. Onnistuimme tekemään jotain, mitä kukaan ei odottanut meidän tekevän, sanoi Ruotsin YK-liiton puheenjohtaja Aleksander Gabelic SVT:lle.

Myös Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström sanoi olevansa iloinen ja todella ylpeä.

Turvallisuusneuvosto on YK:n peruskirjan mukaan ensisijaisessa vastuussa maailman rauhan ja turvallisuuden suojelemisesta.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme