Mainos
Mainos

Ruotsi vältti uudet vaalit – pääministerin keväästä tulossa silti haastava

Alkusyksyn parlamenttivaalien jälkeen Ruotsin pääministeriksi noussut Stefan Löfven ei ole hallituskauden alussa ollut erityisen kadehdittavassa tehtävässä.

 Hallituksen muodostaminen ei ollut helppoa, ja kun rivit saatiin kokoon, vaalien suurin voittaja, maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit piti huolta, ettei punavihreä vähemmistöhallitus saanut tahtoaan läpi talouspolitiikassa. Ratkaisevassa asemassa ollut ruotsidemokraatit asettui nimittäin kuun alussa pidetyssä budjettiäänestyksessä porvariallianssin esityksen taakse.

 Kun hallituksen esittämä budjetti hävisi opposition ehdotukselle, ”Löffe” pisti pelin kovaksi. Tuore pääministeri ilmoitti julistavansa uudet vaalit joulukuun lopussa, kun se olisi ollut perustuslain mukaan mahdollista. Uudet vaalit olisi pidetty maaliskuussa.

Taloussopu ratkaisi

Löfvenin ajatus oli harvan poliitikon/puolueen intressissä, joten sopua ruvettiin hieromaan, vaikka se tarkoittikin tietyistä periaatteista luopumista. Tänään oppositiopuolueet maltillinen kokoomus, keskusta, kansanpuolue ja kristillisdemokraatit lupasivat tukea hallituksen budjettiehdotusta jatkossa. Opposition läpimennyt budjetti pysyy periaatteessa voimassa vuoden 2015.

 -Tämä päätös merkitsee sitä, että Ruotsia voidaan hallita vaikeasta parlamentaarisesta tilanteesta huolimatta, Löfven sanoi tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.

 -Meidän pitää (hallituksen ja opposition välisistä) blokkirajoista huolimatta sopia, miten maata johdetaan vakaasti, totesi puolestaan keskustan puheenjohtaja Annie Lööf.

Parlamentin musta lammas

Perinteisesti rajansa tuntevilla porvaripuolueilla ja punavihreillä on yksi yhdistävä tekijä. Molemmat karttavat yhteistyötä parlamentin mustaksi lampaaksi leimautuneen ruotsidemokraattien kanssa.

 Löfvenin mukaan tänään tehty päätös oli tärkeä, jotta maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit ei pääse synnyttämään epävakautta.

 Samaa mieltä oli blogissaan Suomen valtiovarainministeri Antti Rinne.

 Suosiotaan selvästi kasvattanut ruotsidemokraatit ei kuitenkaan luovuta. Puolue ilmoitti tänään jättävänsä pääministeri Löfvenistä epäluottamuslauseen.

-Pääministeri rikkoi lupauksensa Ruotsin kansalle, eikä ansaitse jatkaa tehtävässään. Hän on sanonut, ettei aio hallita, jos porvariallianssin budjetti on voimassa. Nyt hän rikkoo lupauksiaan, ruotsidemokraattien johdossa oleva Mattias Karlsson kommentoi Aftonbladet-lehdelle.

 Kun Aftonbladet kysyi asiasta, Löfven kuittasi puolestaan ruotsidemokraattien puheet ”höpinäksi”.

 


 

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme