Mainos
Mainos

Ruotsin puolustusministeriö: Venäjä ei vaikuttanut päätökseen ilmaharjoituksesta

Ruotsin puolustusministeriöstä kiistetään tieto, jonka mukaan Venäjä olisi vaikuttanut Ruotsin ilmaharjoitukseen Yhdysvaltain kanssa.  

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström tapasi Venäjän Ruotsin-suurlähettilään Viktor Tatarintsevin viime viikon keskiviikkona.

Ruotsalaislehti Expressen kirjoitti tänään, että Wallström olisi taipunut Venäjän vaatimukseen, etteivät ruotsalaiskoneet laskeutuisi Viron maaperälle harjoituksen aikana.  

Ruotsin puolustusministerin lehdistöavustaja Marinette Nyh Radebo kertoo, että Ruotsin puolustusvoimat oli päättänyt jo aiemmin, etteivät koneet laskeudu Viroon.  

Ruotsissa puolustusvoimat päättää osallistumisesta yksittäisiin harjoituksiin, eikä niistä tarvita hallituksen erillistä päätöstä kuten Suomessa. Päätöksentekoa ohjaa hallituksen tekemä kehyspäätös.  

Näin Expressen perusteli painostusväitteitä

-Ruotsalainen Expressen-lehti uutisoi tänään, että ulkoministeri Margot Wallström olisi antanut periksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin vaatimuksille, jotka koskivat Ruotsin osallistumista ilmaharjoitukseen Yhdysvaltojen ja Suomen rinnalla.  
-Lehti perusti väitteensä muistioon, jonka se oli saanut nähtäväkseen.  

-Ruotsin ulkoministeriön kabinettisihteeri Annika Söder lupasi keskiviikkona tapaamisessa Venäjän Ruotsin-suurlähettiläs Viktor Tatarintseville, että yksikään ruotsalainen tai suomalainen hävittäjä ei laskeudu harjoituksessa Viron maaperälle, lehti kirjoittaa. 

-Tapaamista koskevassa muistiossa todettiin lehden mukaan, että harjoituksen otti puheeksi Tatarintsev ja että häntä ja Venäjän Suomen-suurlähettilästä oli ohjeistettu kysymään ilmaharjoituksen tavoitteista, sisällöstä ja aikataulusta.  

-Muistion mukaan Venäjä suhtautuu Suomen ja Ruotsin osallistumiseen harjoitukseen Yhdysvaltain kanssa kielteisesti. "Näiden sotilaallisesti sitoutumattomien valtioiden yhteisharjoittelu USA:n kanssa ei voi olla Venäjälle yhdentekevää", muistiossa lukee Expressenin mukaan.  

-Muistion mukaan Tatarintsev oli tyytyväinen tapaamisessa saamiinsa vastauksiin.  

-Ruotsin puolustusministeriöstä kiistettiin maanantai-iltana painostusväitteet. Ministeriön mukaan Ruotsin puolustusvoimat oli jo päättänyt itse, etteivät koneet laskeudu Viroon. 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme