Mainos
Mainos

Ruotsidemokraattien johtajan kotiin hyökättiin – "Yrittivät jopa tulla sisään"

Ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin kotiin Sölvesborgissa on hyökätty viime yönä. Asiasta kertoi ensimmäisenä ruotsalaislehti Expressen.

Puolueen puheenjohtajan Jimmie Åkessonin puolison Louise Erixonin mukaan useat ulkopuoliset henkilöt yrittivät tunkeutua taloon.

– Pahin hyökkäys tähän asti kotiin tapahtui eilen illalla, Erixon kirjoittaa Facebookissa.

– Tällä kertaa he halusivat - paitsi heittää pihaan ja autolle munia ja raketteja - myös tulla sisään taloon. En tajua miten kukaan tekee tämmöistä, Erixon kirjoittaa.

Turvallisuuspoliisi mukana tutkinnassa 

Ruotsin turvallisuuspoliisi SÄPO on mukana tutkimassa tapausta.

– Saa nähdä sekaannummeko asiaan enempää, sanoo SÄPO:n tiedottaja Karl Melin.

Hän vahvistaa tapauksen mutta ei kerro täsmällisempiä tietoja mm. siitä, oliko Åkesson itse kotona tapauksen aikana vai ei.

– Sen voin sanoa että suhtaudumme tällaisiin tapauksiin mikä suurimmalla vakavuudella. On hyvin vakavaa, kun tapaus tai uhka kohdistuu suojahenkilöihin, silloin asia koskettaa keskeistä valtiojohtoa. 

Hyökkäyksiä ja väkivaltaa koettu ennenkin

Ruotsidemokraatit herättävät Ruotsissa kiivasta keskustelua, sillä puoluetta pidetään äärioikeistolaisena ja rasistisena. Puolueen maahanmuuttolinjan vuoksi muut puolueet eivät halua tehdä sen kanssa yhteistyötä.

Ruotsidemokraatit on kuitenkin vuoden 2014 valtiopäivävaalien jälkeen Ruotsin kolmanneksi suurin puolue.

Ruotsidemokraatit ovat saaneet osakseen väkivaltaa tai sen uhkaa ennenkin. Lokakuussa 2006 Antifasistiliike AFA uhkasi estää kunnanvaltuuston kokoontumisen Göteborgissa, koska Ruotsidemokraatit olivat menestyneet vaaleissa. Kokouksen pitäminen vaati miljoona kruunua maksaneen poliisioperaation.

Elokuussa 2007 kolme veitsimiestä hyökkäsi puolueen silloisen nuorisojohtajan Martin Kinnusen kotiin. Siellä ollutta Kinnusen tyttöystävää uhattiin veitsellä, hänet sidottiin teipillä ja jätettiin rappukäytävään.

Oudoin tapaus nähtiin kuitenkin vuonna 2010, kun ruotsidemokraattien 24-vuotias ehdokas pahoinpideltiin kotonaan ja hänen otsaansa viillettiin hakaristi.

Myöhemmin poliisitutkinnassa heräsi kuitenkin epäilyksiä tapahtumista. Lundin yliopiston oikeuslääketieteellisessä raportissa todettiin, että haavat vaikuttavat vahvasti itse aiheutetuilta.

Expressenin juttu tuoreimmasta tapauksesta: 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme