Mainos
Mainos

Ruotsiin halutaan laki, joka takaa imettämisen julkisilla paikoilla

Ruotsiin halutaan laki, joka suojaisi imettämistä julkisilla paikoilla, kertoo Dagens Nyheter.

Muutosta lakiin perustellaan sillä, että asenteet julkisella paikalla imettämistä kohtaan ovat muuttuneet kielteisemmiksi. Lehden mukaan ruotsalaisäidit epäröivät lastensa imettämistä julkisilla paikoilla, vaikka maailman terveysjärjestö WHO ja ruotsalaisviranomaiset korostavat rintaruokinnan etuja.

Lakiuudistusta vaativassa vetoomuksessa sanotaan, että jokaisella ihmisellä tulisi olla samanlainen oikeus kunnioitukseen ja muiden hyväksyntään julkisessa tilassa. Jos imetystä ei hyväksytä julkisessa tilassa, eristää se pienten lasten äidit kotiin.

Vetoomuksen alullepanija Kicki Sahamies kuvaa itse huomanneensa asenteiden muuttuneen negatiivisempaan suuntaan.

– Ensimmäisen lapseni syntyessä vuonna 2012 reaktiot olivat vain positiivisia. Toinen lapseni syntyi viime vuonna, ja olen saanut osakseni loukkaavia mulkauksia ja tuhahduksia, Sahamies sanoo.

Tilanne on lainsäädännön kannalta Ruotsissa tällä hetkellä hieman epäselvä. Julkinen imetys ei ole kiellettyä, mutta toisaalta imetyksen kieltäminen on sallittua.

Maailmalla Yhdysvalloissa lainsäädäntö takaa julkisen imetyksen 49 osavaltiossa. Lisäksi oikeus julkiseen imetykseen on taattu Australiassa, Filippiineillä, Taiwanissa ja Iso-Britanniassa.

Tapauksesta kertoi Suomessa ensin Helsingin Sanomat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme