Mainos
Mainos

Ruotsin elintarvikekohu jatkuu

Ruotsin elintarvikevirasto on rahapulassa. Svenska Dagbladet -lehden mukaan hallitus eväsi viraston pyytämän 20 miljoonan kruunun lisämäärärahan juuri ennen akryyliamidia koskevien kohutietojen julkistamista. Viraston johto kiistää ehdottomasti, että rahapula olisi vaikuttanut suuren syöpäkohun aiheuttaneen tutkimuksen julkaisuaikatauluun.

Ruotsin elintarvikevirasto ja Tukholman yliopisto julkistivat tietonsa peruna- ja viljatuotteiden akryyliamidipitoisuuksista keskiviikkona. Tiedot, joiden mukaan esimerkiksi perunalastut ja ranskanperunat voivat sisältää suuria määriä syöpää aiheuttavaa mykkyä, herättivät suurta huomiota maailmanlaajuisesti.

Tänään ruotsalainen Svenska Dagbladet -lehti kertoo etusivullaan, että Ruotsin elintarvikevirasto on rahapulassa. Hallitus eväsi sen pyytämän lisämäärärahan vain viikkoa ennen kohututkimuksen julkistamista.

Monet tiedemiehet ovat moittineet elintarvikevirastoa tutkimustulosten julkistamisesta ennen aikojaan. Virasto kiistää ehdottomasti, että rahapula olisi jotenkin yhteydessä kohututkimuksen julkistamiseen.

Epäilevistä kysymyksistä ärsyyntynyt tutkimusjohtaja Leif Busk sanoo Svenska Dagbladetin haastattelussa, että viraston tehtävä oli kertoa selville saamistaan elintarvikkeiden akryyliamidipitoisuuksista julkisuuteen niin nopeasti kuin mahdollista. Seuraavana päivänä tutkimusten julkistamisen jälkeen maatalousministeri Margareta Winberg myönsi virastolle puolitoista miljoonaa kruunua lisää lasten ja nuorten ravintotottumusten tutkimiseen.

Varsinaisiin akryyliamiditutkimuksiin ei tämän päivän tietojen mukaan ole luvassa lisä rahaa Ruotsin valtiolta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 28.04.2002).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme