Mainos
Mainos

Ruotsin feministipuolue lyhentäisi työpäivää

Feministiskt initiativ myös korvaisi asevelvollisuuden yhdyskuntapalvelulla, lakkauttaisi maakäräjät ja jakaisi vanhempainloman tasan kummankin vanhemman kesken.

Ruotsissa puolueeksi aikova feministijärjestö Feministiskt initiativ (FI) on ottamassa ohjelmaansa muun muassa maakäräjien lakkauttamisen, lyhyemmät työpäivät, vanhempainloman jakamisen tasan ja asevelvollisuudesta luopumisen, kertovat ruotsalaislehdet.

Järjestön on tarkoitus päättää puolueeksi ryhtymisestään ja puolueohjelmastaan syyskuun vuosikokouksessa. Ruotsalaiset lehdet ovat tällä viikolla julkaisseet tietoja käsiinsä saamastaan puolueohjelman luonnoksesta, joka käy järjestön jäsenillä lausuntokierroksella ennen vuosikokousta.

Yksi ohjelman pääkohdista on vanhempainloman jakaminen tasan kummankin vanhemman kesken, kertoio Svenska Dagbladet. Ohjelmaan tulee todennäköisesti myös vaatimus kuuden tunnin työpäivästä. Kumpikin vaatimus kuuluu keskeisinä kysymyksinä myös FI:n keulahahmon Gudrun Schymanin entisen puolueen vasemmistopuolueen ohjelmaan.

FI:n ohjelmaan on kuitenkin tulossa aineksia myös politiikan oikealta laidalta, sillä tuleva puolue aikoo Dagens Nyheterin mukaan vaatia maakäräjien lakkauttamista. Asia on kuulunut maltillisen kokoomuksen vaatimuksiin. Maakäräjät on suunnilleen läänin kokoisesta alueesta vastaava poliittinen elin, joka huolehtii lähinnä sairaanhoitopalveluista.

Asevelvollisuuden tilalle yhdyskuntapalvelua

FI haluaa myös luopua yleisestä asevelvollisuudesta, kertoo Dagens Nyheter. Tilalle se olisi ehdottamassa pakollista yhdyskuntapalvelua, joka suoritettaisiin sekä mies- että naisvaltaisilla aloilla.

Järjestö haluaisi myös nimilakiin muutoksen, joka antaisi mahdollisuuden valita minkä tahansa etunimen riippumatta biologisesta sukupuolesta. Vaatimus on myös Ruotsin vihreiden ohjelmassa.

FI:n on arveltu vievän ensi vuoden syyskuussa pidettävissä valtiopäivävaaleissa äänestäjiä etenkin nykyisen hallituksen yhteistyöpuolueilta vasemmistopuolueelta ja vihreiltä, jos se päättää lähteä vaaleihin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme