Mainos
Mainos

Ruotsin hallitus haluaa kannustaa Venäjä-kontaktien lisäämiseen

Voimakkaasta Venäjä-kritiikistään tunnettu Ruotsin poliittinen johto näyttää omaksuneen aiempaa sovittelevamman linjan suhteessa Venäjään.

Ruotsin suhteita Venäjään on pidetty viime vuosina viileinä Ukrainan kriisin, Krimin miehityksen ja Itämeren heikentyneen turvallisuustilanteen takia. Ruotsi ei ole luopumassa Venäjä-kritiikistään, mutta muotoilee puheitaan nyt uudella tavalla.

– Ruotsi tarvitsee laajemman ponnistuksen tavoitellakseen välttämättömiä kontakteja Venäjän kanssa, sanoi pääministeri Stefan Löfven puheessaan Sälenin puolustus- ja turvallisuuskonferenssissa sunnuntaina.

Sosiaalidemokraatteja edustavan Löfvenin mukaan hallitus haluaa kannustaa "kontaktien lisäämiseen Ruotsin ja Venäjän kansojen välillä".
Löfvenin puoluetoveri, Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström on aiemmin perustellut sovittelevampaa Venäjä-linjaa sillä, että Ruotsilla on YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvan jäsenen paikka tänä ja ensi vuonna. 

Wallström on sanonut olevansa avoin myös mahdolliselle tapaamiselle Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

– On luonnollista, että meillä on yhteys muihin turvaneuvoston jäseniin myös poliittisella tasolla, sanoi Wallström viime lokakuussa kirjallisessa lausunnossaan Svenska Dagbladet -lehdelle.

YK:n turvallisuusneuvostoon kuuluu kymmenen vaihtuvaa jäsentä sekä viisi pysyvää jäsentä: Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Pysyvillä jäsenillä on veto-oikeus eli mahdollisuus estää itselleen epämieluisan päätöksen syntyminen.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme