Mainos
Mainos

Ruotsin kouluiskun tekijä jätti jälkeensä kirjeen – "jutteli oppilaille ennen hyökkäyksiä"

Ruotsin kouluiskun tekijä jätti jälkeensä jäähyväiskirjeen, kertovat ruotsalaislehdet.

Poliisi vahvistaa kirjeen löytämisen muun muassa Aftonbladetille ja Göteborg-Postenille.

– Olemme löytäneet hänen kirjoittamansa kirjeen, mutta en kerro sisällöstä tarkemmin, toteaa tutkinnanjohtaja Tord Haraldsson Aftonbladetille.

Lehdistötilaisuudessa poliisi arvioi kirjeen olevan käsinkirjoitettu.

Haraldssonin mukaan kirje oli yksi asioista, joka vahvisti motiivin iskuille olevan rasistinen. Aikaisemmin poliisi on kertonut, että hyökkääjä oli sosiaalisessa mediassa esittänyt ääriajatuksia. Hän oli Youtube-tilinsä mukaan kiinnostunut Adolf Hitleristä sekä natsi-Saksasta ja kannatti ruotsidemokraattien kampanjaa maahanmuuton rajoittamisesta.  

Poliisi jatkaa yhä hyökkäyksen tutkintaa. Poliisi kertoi aikaisemmin tänään Aftonbladetille, että kouluhyökkäys oli rasistinen viharikos. Tähän viittaavat muun muassa hyökkääjän kotoa tehdyt löydöt ja se, miten hän valitsi uhrinsa.

–  Hän valitsi uhreja, joilla on tumma ihonväri. Koulun valvontakameroista on selvinnyt, että hän käveli pitkin koulun käytäviä ja jutteli useamman koululaisen kanssa, mutta hyökkäsi vain tummaihoisten kohdalla, Haraldsson kertoi tiedotustilaisuudessa tänään iltapäivällä.

Haraldsson ei ottanut kantaa siihen, valikoiko hyökkääjä Kronan koulun kohteeksi sen takia, että siellä oli paljon muista maista lähtöisin olevia lapsia.  

– Asiaa voi aina epäillä, hän sanoi.  


Hyökkääjän auto löytyi

Poliisi on lisäksi löytänyt tänään hyökkääjän käyttämän auton läheltä koulua. Göteborgs-Posten-lehden mukaan autossa oli sisällä useita veitsiä.

Poliisi jatkaa valvontakameroiden tutkintaa. Murhatutkinta jatkuu myös koulussa iskun aikaan olleiden kuulustelulla.

Yksi opettaja ja yksi 17-vuotias oppilas kuolivat teräaseella varustautuneen 21-vuotiaan miehen hyökättyä kouluun Trollhättanissa. Kaksi muuta loukkaantui hyökkäyksessä vakavasti. Poliisin uusien tietojen mukaan toista aikuisista uhreista ei puukotettukaan ulkona, vaan sisällä, mistä hän juoksi ulos.  

Poliisi saapui Kronan kouluun nopeasti. Hälytys tuli kello 10.09. paikallista aikaa ja jo kello 10.17 poliisi avasi tulen hyökkääjää kohti.

Poliisin aseenkäyttö tapauksen yhteydessä tutkitaan, mikä on normaali käytäntö. Molemmat paikalle ensimmäisinä tulleista poliiseista on toistaiseksi pidätetty virastaan ja he saavat kriisiapua. Hyökkääjä menehtyi vammoihinsa sairaalassa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme