Mainos
Mainos

Ruotsin poliisi ei enää tutki muita epäiltyjä

Ruotsin poliisi on lopettanut muiden Lindh-vihjeiden tutkinnan. Aiheetta pidätettynä ollut mies on esiintynyt Ruotsin radiossa.

Ruotsin poliisi pitää 24-vuotiaan epäillyn osallisuutta ulkoministeri Anna Lindhin murhaan niin varmana, että muiden vihjeiden tutkiminen on päätetty toistaiseksi lopettaa. Asiasta kertoi Tukholman läänin poliisimestari Carin Götblad Dagens Nyheter -lehdessä.

- Tällä hetkellä emme tutki muita vihjeitä. Olemme pidättäneet nyt tämän henkilön ja hänet on vangittu todennäköisin syin epäiltynä. Pidämme näyttöä vahvana, Götblad korosti.

Epäilty toimitetaan aluksi alustavaan mielentilatutkimukseen, jonka tulosten perusteella aloitetaan tarvittaessa jatkotutkimukset miehen mielentilan selvittämiseksi. Todennäköisin syin epäiltyä voidaan pitää vangittuna kaksi viikkoa.

Puolustus pettynyt

Puolustusasianajaja Peter Althin arvostelee puolestaan jyrkästi poliisia arkaluontoisten tietojen luovuttamisesta tiedotusvälineille. Althin arvioi, että poliisi vuotaa kuin seula. Hän sanoi pitävänsä arveluttavana tilannetta, jossa puolustus joutuu pysymään vaiti lausuntokiellon takia ja viranomaiset paljastavat nimettöminä samaan aikaan epäiltyyn liittyviä johtolankoja.

- Puolustuksemme joutuu aloittamaan alakynnestä. Näin syntyy epätasapaino, joka ei ole hyvä asia oikeusturvan kannalta, Althin huomautti.

Viranomaiset ilmoittivat suhtautuvansa Althinin kritiikkiin tosissaan. Poliisimestari Götblad arvioi, että jos tiedot poliisivuodoista pitävät paikkansa, rikkomuksia pidetään äärimmäisen vakavina. Götblad sysäsi vastuuta myös tiedotusvälineille ja kehotti toimittajia katsomaan itseään peiliin. Hänen mukaansa nimettömiin lähteisiin perustuva uutisointi on ollut ajoittain hataraa ja virheellistä.

- Toivon ettei rahalla ole tekemistä asian kanssa. Se olisi tavattoman vakavaa, Götblad varoitti.

Tuttavat ottivat yhteyttä poliisiin

Murhasta epäilty 24-vuotias oli poliisin hallussa jo vajaa viikko Lindhin murhan jälkeen, kertoo Ruotsin uutistoimisto TT Expressen-lehteä lainaten. 24-vuotias asui muutamia päiviä tuttaviensa luona Solnassa Tukholman esikaupungissa sen jälkeen kun Lindhiä oli puukotettu NK-tavaratalossa.

Syyskuun 16. päivän iltana 24-vuotiaan tuttavat ottivat yhteyttä poliisiin ja kertoivat hänen käyttäytyvän oudosti ja voivan psyykkisesti huonosti.

- Meidät kutsuttiin paikalle, koska pariskunta joiden luona hän asui, oli järkyttynyt ja peloissaan, kertoi poliisipartioon kuulunut poliisi Expressenille.

Poliisipartio vei 24-vuotiaan S:t Göranin sairaalaan. Saman tiistaipäivän iltana pidätettiin Lindhin murhasta epäiltynä 35-vuotias mies, joka on nyt vapautettu. Poliisipartio ei osannut yhdistää kyydissään olevaa 24-vuotiasta poliisin levittämiin kuviin NK-tavaratalon etsitystä miehestä.

- Hänellä oli lyhyt tukka, emmekä ajatelleet, että hän voisi olla NK-mies, kertoi 24-vuotiasta kyydinnyt poliisi Expressenille.

S:t Göranin sairaalassa 24-vuotiaan ei katsottu tarvitsevan sairaalahoitoa, ja hänet lähetettiin pois.

Lindhin murhasta syyttömänä pidätetty pohtii vielä korvauksia


Lindhin murhasta aiheetta vangittua 35-vuotiasta miestä on haastateltu Ruotsin radiossa. Mies kertoi, että hän ei ole vielä päättänyt, millaisia korvausvaatimuksia hän tulee esittämään valtiolle ja tiedotusvälineille.

- Mahdolliset taloudelliset korvaukset eivät ole mitään siihen verrattuna, kuinka paljon olen joutunut kestämään, hän sanoi.

Mies kuvaili haastattelussa nykyistä tilannettaan kaoottiseksi. Hän kertoi elävänsä nykyisin vain päivän kerrallaan ja pysyttelevänsä poissa kotikaupungistaan Tukholmasta. Itsestään kirjoitettuja juttuja ja artikkeleita hän ei ole vielä ehtinyt lukea.

- Tämä on johtanut henkilökohtaiseen murhenäytelmään ja elämäni täydelliseen auki repimiseen. Nämä valheet ja pahat puheet johtuivat suoraan siitä, että kuvani julkaistiin, mies kertoi.

Syyskuun 19. päivänä pidettyä vangitsemisoikeudenkäyntiä mies vertasi radiossa noitavainoihin. Jutun syyttäjä Krister Petersson yritti 35-vuotiaan mukaan tarkoituksellisesti mustamaalata häntä tuomarille.

- Hän yritti mustamaalata minut tuomarille niillä tiedoilla, jotka ymmärtääkseni ovat kierrelleet tiedotusvälineissä ja ovat täysin perättömiä. Hän yritti pahantahtoisilla juoruilla ja puheilla saada minut vangituksi. Mutta kaikki tekniset todisteet puuttuivat, mies muisteli.

Anna Lindhin murhasta epäiltynä pidätetty 35-vuotias mies oli vangittuna yhteensä yli kuusi päivää. Tuona aikana häntä tarkkailtiin jatkuvasti ja kaikki hänen yksityiselämäänsä koskevat tiedot levisivät tiedotusvälineisiin.

Mies on oikeutettu saamaan korvauksia Ruotsin valtiolta aiheettomasta pidätyksestä. Niiden on kuitenkin arveltu jäävän melko pieniksi, koska pidätysaika oli niin lyhyt. Mies voi myös niin halutessaan nostaa oikeusjutun hänen elämäänsä riepotelleita tiedotusvälineitä vastaan.

(MTV3-STT-TT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme