Mainos
Mainos

Ruotsin poliisia ei syytetä kuolemantuottamuksesta suomalaiselle

Vuosia kestäneet tutkimukset suomalaisen Osmo Vallon kuolemantapauksesta Ruotsissa saatiin tiistaina päätökseen, kun valtakunnansyyttäjä päätti olla nostamatta syytteitä kuolemantuottamuksesta ruotsalaispoliiseja vastaan.

Valtakunnansyyttäjä ei katso saaneensa selkeää näyttöä Vallon kuolinsyystä vuonna 1995. Osmo Vallo pidätettiin Karlstadissa toukokuussa 1995. Tuolloin 41-vuotias suomalaismies oli sekavassa mielentilassa käytettyään sekä alkoholia että huumeita, ja hän teki pidätettäessä vastarintaa. Poliisi käytti kovia otteita ja sitoi miehen kädet selän taakse käsiraudoilla. Mies kiidätettiin poliisiautossa sairaalaan, missä hänet todettiin kuolleeksi. Vallon omaiset syyttivät poliisia liiallisen väkivallan käytöstä ja kuolemantuottamuksesta. Tapausta on tutkittu vuosikausia ja Vallolle on tehty kolme erillistä ruumiinavausta kuolinsyyn selvittämiseksi. Ruumis päästiin hautaamaan vasta viime vuoden kesällä.

Vallon pidättäneet poliisit on jo aiemmin tuomittu virkavirheestä ja ruumiinvamman aiheuttamisesta sakkoihin. Valtakunnansyyttäjä Ingemar Erviken päätti tiistaina, ettei poliiseja vastaan nosteta syytettä kuolemantuottamuksesta. Erviken katsoo, etteivät tutkimukset ole osoittaneet selkeästi, miten Vallon vammat olivat syntyneet ja olivatko poliisit syypäitä hänen kuolemaansa. Vallon kuolemantapaus on nostattanut laajaa keskustelua Ruotsissa ja sitä on pidetty esimerkkitapauksena poliisin käyttämästä väkivallasta pidätettyjä kohtaan.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme