Mainos
Mainos

Ruotsin sisäministeri: Naiset pelkäävät

Ruotsin sisäministeri haluaa kitkeä naisiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää tekemällä ympäristön turvallisemmaksi. Suurten joukkotapahtumien turvallisuus on kuitenkin sisäministerin mielestä ensisijaisesti järjestäjien vastuulla.

Sälenin kolmipäiväisen turvallisuuskonferenssin huipennuksessa käsiteltiin terrorismia, maahanmuuttoa ja turvattomuutta. Tuoreesta raportista kävi ilmi, että naiset ovat huolissaan turvallisuudestaan paljon miehiä enemmän. Kysely oli  lisäksi tehty jo ennen  viimeaikaisten ahdistelutapausten tultua julki. Ruotsin sisäministeri  Anders Ygeman sanoo suhtautuvansa kaikkeen seksuaaliseen häirintään vakavasti.

– Se on yhteiskunnallinen ongelma, josta on käytävä laajempi keskustelu, painottaa Ygeman.

Ruotsissa halutaan nyt rohkaista naisia tekemään ahdistelusta ilmoitus. Samalla halutaan tehdä ympäristöstä turvallisempi.

– On katsottava julkisia tiloja, kaikkea, aina valaistuksesta siihen, kuinka poliisi näkyy niissä paikoissa, missä riskit joutua rikoksen kohteeksi ovat suuremmat. Kyse on myös siitä, että raiskausrikokset ratkaistaan, jotta naiset uskaltavat ilmoittaa niistä, toteaa sisäministeri.

Erilaiset järjestetyt joukkotapahtumat kuuluvat kuitenkin sisäministerin mukaan ensisijaisesti järjestäjille. Poliisi puuttuu asioihin tarvittaessa.

Poliisi tiukoilla

– Nyt mitä poliisilta halutaan on enemmän läsnäoloa ja näkyvyyttä. Meillä on juuri koulutus käynnissä poliisivoimissa ja siinä tätä käydään myös läpi. Että olisimme helposti lähestyttäviä ja näkyisimme entistä enemmän. Se tulee lisäämään turvallisuutta, toivoo Ruotsin poliisiylijohtaja Dan Eliasson.

Koulutus on ollut käynnissä vuoden 2015 alusta lähtien ja jatkuu vielä tämän vuoden ja ensi vuoden alun. Kyseessä on ehkä suurin uudistus Ruotsin poliisivoimissa 50 vuoteen ja koskee kaikkia poliisivoimissa olevia.

Lisäksi poliisin voimavaroja kuluttaa tiedotuskohu. Tietojen salailu koskee lukuisia tyttöihin kohdistuneita häirintätapauksia We are Stockholm-konsertissa kahtena edellisenä kesänä ja se on selvitettävä perusteellisesti uskottavuuden säilyttämiseksi. Nyt on selvitettävänä lisäksi uuden vuoden aikana tapahtuneita ahdistelutapauksia ja häirintää uimahalleissa. 

– Samaan aikaan meillä on ollut muutenkin erittäin kiireistä. Pakolaisia on tullut paljon, brutaaleja ampumistapauksia Göteborgissa, räjähdyksiä Malmössä, muutamia vaativia murhatapauksia Ruotsissa. Joten on selvää, että olemme ylikuormitettuja, huomauttaa Eliasson.

Poliisiylijohtaja toivookin tilanteeseen jo hieman helpotusta

– Toivon, että saamme  tämän koulutuksen ohi ja meistä tulee  sen myötä vahvempia ja että saamme  vähän normaalimman toimintaympäristön.

Poliisin ylikuormittuminen johti  myös siihen, että loppuvuoden terroristijahtiin selvitettiin mahdollisuutta virka-apuun myös puolustusvoimilta. Sellaista ei ole tapahtunut Ruotsissa miesmuistiin.

Lisäresursseja 2017

Poliisissa lasketaan, että vielä tämä vuosi tullaan toimeen, mutta sen jälkeen määrärahoja on Eliassonin mukaan pakko saada lisää. Miljardeja.

Rahat olisi tarkoitus käyttää poliisien palkkaamiseen.

Rajavalvonta on Ruotsille muutenkin vaikea, sillä se koettelee nyt myös naapurisopua Tanskan kanssa.

– Minulla on hyvät suhteet tanskalaiseen kollegaani. 
Toivon tapaavani hänet lähiaikoina, jotta voimme keskustella, miten rajanylitys voidaan tehdä sujuvammin.  Ja ennen rajatarkastusten tuloa informoin häntä asiasta ja soitin myös Norjan ja Suomen vastaaville, kuten ministeri Orpolle. Yhteistyö on hyvää. Meillä on hieman erilaisia käsityksiä siitä, miten toimitaan.
 
 
 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme