Mainos
Mainos

Ruotsin ulkoministeriö kommentoi verkkovakoilua: "Ei yllätys"

– Ei ole yllätys, että laitonta tiedustelutoimintaa harjoitetaan, ja että sellaista on kohdistettu myös Ruotsia vastaan, kommentoi Ruotsin ulkoministeriö tänään MTV3 Uutisille Suomen vakoiluskandaalia.

Ulkoministeri Carl Bildt on virkamatkalla Italiassa, ja ministeriön lausunnon antoi iltapäivällä ministeriön viestintäosasto.

Lausunnon mukaan Ruotsi on varustautunut tämänkaltaisen todellisuuteen jo pitkään, ja esimerkiksi erityisen arkaluontoisen tiedon käsittelyyn on olemassa omat kanavansa.

Ulkoministeriö ei paljasta valtioita, joita juuri tällä hetkellä epäillään vakoilusta. Turvallisuuspoliisi Säpon raportissa vuodelta 2012 listan kärjessä ovat kuitenkin Venäjä, Kiina ja Iran - tässä järjestyksessä.

Säpon mukaan tiedustelutoiminta on ollut perinteistä agenttien soluttautumista Ruotsiin.

Venäjä on urkkinut Ruotsin siviili- ja sotilasteknologiaa, Ruotsin toimintaa EU:ssa ja sen Nato-suhteita. Kiina puolestaan on kiinnostunut Ruotsin sukellusvenetoimituksista Australiaan ja hankkinut tietoja Ruotsissa asuvista kiinalaisista toisinajattelijoista.

Iran on vakoillut muun muassa maasta Ruotsiin asettuineita poliittisia pakolaisia. Silloin tällöin suurlähetystöjen diplomaateiksi naamioituja vakoilijoita on kehotettu poistumaan maasta.

Ruotsin ulkoministeriö ei ole ainakaan julkisuudessa kertonut joutuneensa verkkovakoilun tai sen yrityksen kohteeksi. Ministeriö kieltäytyy kommentoimasta tarkemmin tuoreita vakoilutietoja Suomesta.

Bildt kommentoi Suomen vakoiluskandaalia myös Twitterissä. Hänen mukaansa meidän on oltava varuillamme.

– We see advanced intelligence operations against our countries by strong and determined actors. We must be vigilant..., Bildt kirjoittaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme