Mainos
Mainos

Ruotsin ulkoministeri on kokenut komissaari - puolustusyhteistyötä Suomen kanssa

Ruotsin uusi ulkoministeri on sosiaalidemokraattien Margot Wallström, 60.

Wallströmillä on muun muassa 10 vuoden kokemus EU-komissaarina.

- Ulkoministerillä on pitkä kokemus ja hän itse asiassa oli pitkään demareitten suosituin poliitikko, kunnes ajautui kahnaukseen silloisen pääministerin Göran Perssonin kanssa ja siirtyi Euroopan komissioon, kuvailee MTV Uutisten pitkäaikainen Skandinavian kirjeenvaihtaja Kari Lumikero.

Hän seuraa eläkkeelläkin tiiviisti Ruotsin asioita.

Ruotsin puolustusministerinä aloittaa puoluetoveri Peter Hultqvist, 55. Hän on johtanut valtiopäivien puolustusvaliokuntaa vuodesta 2011. Lumikeron mukaan myös Hultqvits on pitkän linjan demari. Tämä on ehdottomasti sitä mieltä, että Ruotsi ei hakeudu Natoon.

- Tuo linjahan vahvistui tänään, kun hallitusohjelmassa todetaan, että Ruotsi ei hae Naton jäsenyyttä. Mutta se mikä on todella merkittävää, on se, että hallitusohjelmassa korostetaan puolustusyhteistyötä Suomen kanssa. Ruotsi ei aio myöskään katsoa sivusta, jos johonkin sen naapurimaahan kohdistuu sotilaallista uhkausta, Lumikero kertoo.

Käytännössä tämä voi tarkoittaa yhteisiä laitehankintoja.

- Saatetaan hankkia yhdessä puolustustarvikkeita. Suurempi tilaus tekee niistä halvempia. Lisäksi Ruotsilla on vahvat ilmavoimat ja merivoimat, Suomella taas maavoimat, joten työnjakoa voitaisiin ajatella.

Ruotsin uusi hallitus on vähemmistöhallitus, jossa sosiaalidemokraateilla on 18 ministeriä ja ympäristöpuolueella kuusi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme