Mainos
Mainos

Ruotsin vaaleissa loppukiri: Äänestäjiä riittää uurnilla

Ruotsin parlamenttivaaleissa jännitys on jatkunut loppumetreille ja jotkut puolueiden puheenjohtajat olivatkin äänestämisen lisäksi jakamassa ahkerasti puolueidensa vaalilippuja.

Ensimmäinen ryntäys uurnille nähtiin, kun mahdollinen tuleva pääministeri, sosiaalidemokraattisen puolueen Stefan Löfven tunkeutui äänestämään toimittajamuurin läpi.

Turvamiehet joutuivat käyttämään voimaa pitäessään yli-innokkaita toimittajia kurissa.

Kerma kokoontui Östermalmilla

Östermalmilaisessa koulussa sen sijaan oli rauhallinen tunnelma, vaiokka äänestäjiä saapui paikalle tasaisena virtana.

Sekä kristillisdemokraattisen- että kekustapuolueen puheenjohtajat olivat jakamassa vaalilippuja ovella.

Molemmat vaikuttivat tyytyväisiltä vaalikampanjaan, vaikka tappio tulisikin. Etenkin keskustan Anna Lööf on saanut kehuja kampanjoinnistaan.

– Olen oikein iloinen, että nyt keskustelutekniikkani huomataan. Olen käyttänyt samoja teemoja kaikkien puheenjohtajuusvuosieni ajan ja nyt sitattini tekivät läpimurron, Lööf myhäili.

Kysymykseen siitä, lähtisikö hän mahdollisesti punavihreiden kelkkaan, jos sellainen tilaisuus tulisi, Lööf vastasi kieltäväti.

Sen sijaan hän ohitti kysymyksen ns. hallituksen ulkopuolisesta ”tukipuolueesta” tyystin.

Ruosidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sai äänestää ja kävellä kadulla poikkeuksellisen rauhassa. Mielenosoittajat pysyvät loitolla, koska koko äänestystapahtuma oli pidetty salassa. Mukanaan Åkessonilla oli perheensä.

Salaisuuksien kammio

Ruotsissa jotkut asiantuntijat ovat nostaneet esiin kysymyksen vaalisalaisuudesta.

Äänestäjä nappaa nimittäin mukaansa lapun, jossa lukee puolueen nimi. Jos haluaa äänen pysyvän salaisena, äänestyskoppiin joutuu viemään kaikkien puolueiden laput. Äänestäjät viettävätkin paljon aikaa myös lapputelineillä keräämässä eri puolueiden lappusia.

Per-Arne Nilsson piti kuitenkin salaisuutensa omanaan:

– Riippuu, kuinka monta lappua ottaa. Jos ottaa vain sen puolueen lapun , jota aikoo äänestää, niin kyllähän sen näkee.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme