Mainos
Mainos

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi Lissabonin sopimuksen

Ruotsin valtiopäivät ovat hyväksyneet Lissabonin sopimuksen. Kansanedustajien enemmistö äänesti hyväksymisen puolesta. Sopimusta kannattivat kaikki hallituspuolueet sekä oppositiossa istuvat sosiaalidemokraatit.

Sopimuksen hyväksyminen voi kuitenkin siirtyä menettelytapakiistojen vuoksi. Osa kansanedustajista on sitä mieltä, että Lissabonin sopimus vaatisi vielä seuraavienkin valtiopäivien hyväksynnän.

Ruotsi on viimeisiä EU-maita, joissa sopimusta ei ole vielä käsitelty.

Lissabonin sopimuksen tavoitteena on yksinkertaistaa ja selkeyttää unionin päätöksentekoa. Sopimuksella muutetaan unionin toimielinten rooleja, tehtäviä ja kokoonpanoja vastaamaan laajentuneen unionin tarpeita.

Sopimus on hyväksyttävä jokaisessa jäsenvaltiossa maiden omien perustuslaillisten säännösten mukaisesti, ennenkuin se astuu voimaa. Tavoitteena on ollut saada sopimus voimaan vuoden 2009 alusta.

Suomen eduskunta hyväksyi sopimuksen kesäkuussa äänin 151-27.

Irlanti järjesti sopimuksen hyväksymisestä ainoana jäsenmaana kansanäänestyksen 12.6.2008. Kansalaiset äänestivät sopimusta vastaan.

(MTV3-STT-TT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme